Teroristi koji su napali Moskvu spremaju skore napade i na Zapad :: zoricakusmuk.info ::

Teroristi koji su napali Moskvu spremaju skore napade i na Zapad


Američki zvaničnici tvrde da je napad na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi u petak 22. marta izvršila najnemilosrdnija frakcija Islamske države iz Korasana i upozoravaju da ona ima mogućnost i volju da izvrši napad na interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci, piše New York Times.

List navodi da je šef Centralne komande vojske SAD Majkl Kurila upozorio 21. marta upozorio komitet donjeg doma Kongresa da ISIS-K "posjeduje mogućnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci bez skoro ikakvog upozorenja".

U julu 2023. godine Nizozemska i Njemačka su u zajedničkoj akciji uhapsile sedam Tadžikistanaca, Turaka i Kirgistanaca povezanih sa ISIS-K mrežom koja je sumnjičena za planiranje napada u Njemačkoj, navodi list.

"Za sada, ISIS-K se primarno oslanjala na neiskusne operativce u Evropi koji bi izvršili napade u njeno ime", rekla je šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristin Abized, prenosi Tanjug.

Istraživač terorizma u Savjetu za međunarodne odnose Brus Hofman odbacio je tvrdnje Rusije da Ukrajina stoji iza terorističkog napada u Moskvi i ukazao da je riječ o "klasičnom modus operandi ISIS-a".

Riječ je o njihovom trećem napadu na neki koncert na sjevernoj hemisferi u protekloj deceniji, kaže Hofman i podsjeća na napad u Parizu 2015. na pozorište Bataklan i na bombaški napad 2017. godine u Mančesteru, na koncertu pjevačice Arijane Grande.

"ISIS-K cilja Rusiju u prethodne dvije godine i često kritikuje predsjednika Vladimira Putina", rekao je stručnjak za protivterorizam Kolin Klark i dodao da ta grupa "optužuje Kremlj da ima krv muslimana na svojim rukama, misleći na intervencije Moskve u Avganistanu, Čečeniji i Siriji".

On je dodao da je veliki broj pripadnika ISIS-K iz Centralne Azije, a da žive i rade u Rusiji. Iako su mnogi napadi te grupe izvršeni uspješno kod granice sa Pakistanom, većina njihovih planova u Evropi je osujećena uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

Tanjug

 

online