Njemačka postala stravično skupa za ljude iz nekoliko zemalja :: zoricakusmuk.info ::

Njemačka postala stravično skupa za ljude iz nekoliko zemalja


Za radnike koji dolaze u Njemačku izvan EU-a život je znatno skuplji nego kod kuće. U nekim zemljama životni troškovi su gotovo 70 odsto manji nego u najvećoj evropskoj privredi.

Prema podacima njemačke Savezne kancelarije za statistiku, troškovi života u Indiji i Egiptu u 2021. bili su 67 odsto niži nego u Njemačkoj. U Gruziji, Vijetnamu i Tunisu robe i usluge koštaju 60 odsto manje nego u toj državi. U SAD-u su pak troškovi života bili sedam odsto veći.

Životni troškovi značajno su manji i u zemljama Balkana. U Sjevernoj Makedoniji cijene su upola niže nego u Njemačkoj, a slijede BiH i Albanija (41 odsto niže) te Srbija (39 odsto niže).

Nakon Egipta, Tunis (60 odsto) je bio najjeftiniji na afričkom kontinentu u odnosu na Njemačku, a slijede ga Gana i Senegal, gdje su troškovi života bili gotovo upola jeftiniji nego u Njemačkoj. U Maroku se živi 44 odsto jeftinije.

Radnici u Vijetnamu takođe su živjeli znatno jeftinije nego u Njemačkoj (60 odsto), a kvalifikovani radnici iz Tajlanda i Filipina kod kuće su imali otprilike upola niže troškove života. U Kini je pak nivo cijena bio 24 odsto niži.

Nezavisne

 

online