Šteta nakon poplava u Njemačkoj procjenjena na dvije milijarde evra :: zoricakusmuk.info ::

Šteta nakon poplava u Njemačkoj procjenjena na dvije milijarde evra


Njemačke osiguravajuće kompanije suočavaju se sa velikim troškovima nakon poplava u južnoj Njemačkoj, a šteta je procjenjena na dve milijarde evra, prenio je Špigl.

Vodostaj u rijekama na jugu zemlje je i dalje rizično visok, a na mjestima sa kojih se povukla voda je vidljiva šteta.

"Očekujemo da će osigurani gubici biti oko dve milijarde evra", rekao je Jorg Asmusen, generalni direktor Njemačkog udruženja osiguranja (GDV), o posljedicama poplava u Bavarskoj i Baden-Virtembergu.

Istakao je da je procjena i dalje neizvjesna budući da se voda još nije povukla na svim mjestima, a da je prioritet efikasno i brzo pružanje pomoći pogođenim građanima, piše Evropska pravda.

Tokom Božića, mnoge rijeke u sjevernoj i centralnoj Njemačkoj izbile su iz korita, nanijevši štetu procjenjenu na 200 miliona evra, a poplave u Sarlandu i Rajni-Palatinat koštaju osiguravače isto toliko, prema prethodnoj prognozi GDV-a.

U Njemačkoj je, poslije poplava na jugu, obnovljena rasprava o potrebi obaveznog osiguranja kuća od elementarnih nepogoda, ali se vladajuća koalicija ne slaže oko toga.

Brojne oblasti u južnoj Njemačkoj, posebno u Bavarskoj, prošle nedjelje su bile pogođene poplavama u kojima je nastradalo šest osoba, a oštećeno hiljade domaćinstava, prenosi Tanjug.

Tanjug

 

online