EU traži načine rješavanja ovisnosti o društvenim mrežama :: zoricakusmuk.info ::

EU traži načine rješavanja ovisnosti o društvenim mrežama


​Evropska komisija je objavila kako Metine platforme možda "iskorištavaju slabosti i neiskustvo maloljetnika", pri čemu može doći do stvaranja ovisnosti i štete mentalnom zdravlju.

Evropske institucije proteklih su se godinu dana bavile pitanjem ovisnosti o društvenim mrežama, pri čemu su regulatori EU-a prošloga mjeseca otvorili istragu protiv Mete, dok je Evropski parlament prošle godine predložio mjere u vezi dizajna platformi koji stvara ovisnost, prenosi "Hina".

Sredinom maja regulatori Evropske unije objavili su kako će ispitati potencijalno izazivanje ovisnosti kod djece na društvenim mrežama Mete - Instagramu i Facebooku.

Istraga se provodi u skladu sa Zakononom o digitalnim uslugama koji predviđa posebna pravila za kompanije s više od 45 miliona aktivnih korisnika u EU-u, odnosno za "vrlo velike internetske platforme".

Za "vrlo velike internetske platforme" predviđena je kazna do šest odsto globalnih prihoda u slučaju nepoštovanja odredbi Zakona o digitalnim uslugama.

Meta je odbacila optužbe, istaknuvši da kompanija već "deset godina razvija više od 50 alata i politika" za zaštitu maloljetnih korisnika.

Druge evropske institucije bavile su se i ranije spomenutim pitanjem.

Tako je Evropski parlament u decembru prošle godine usvojio izvještaj o dizajnu internetskih usluga koji stvara ovisnost i zaštiti potrošača na jedinstvenom tržištu EU-a.

"Internetske usluge koje stvaraju ovisnost mogu štetno uticati na ljude te dovesti do povećanog pritiska, stresa, lošeg spavanja, preopterećenosti informacijama, nedostatka koncentracije i stalnog odvraćanja pažnje", navodi se u obrazloženju tog izvještaja.

Još je napisano:

"Mlade osobe i djeca, a posebno djevojčice, podložniji su simptomima uslijed problematične upotrebe interneta, kao što su depresija i tjeskoba, ali i negativnom učinku na učenje, pamćenje i raspon pažnje", dodaje se.

Kao što su u Evropskoj uniji regulisani duhan, igre na sreću i alkohol jer mogu prouzrokovati ovisnost, tako je potrebno regulisati i dizajn internetskih usluga, istakli su evroparlamentarci.

Tim su izvještajem evroparlamentarci pozvali na ukidanje tehnika koje stvaraju ovisnost poput automatske reprodukcije sadržaja i beskonačnog pregledavanja sadržaja.

Evropski parlament tada je zatražio od Komisije da zakonski reguliše pitanje dizajna platformi koji izaziva ovisnost.

Između ostalog, zatražili su od Komisije da "predloži digitalno ‘pravo na neometanje’  kako bi se osnažili potrošači tako da se sve značajke traženja pažnje namjerno isključe i da se korisnicima dopusti da odluče aktivirati te značajke jednostavnim i lako dostupnim sredstvima, po mogućnosti uz priloženo obavezno upozorenje o mogućim opasnostima aktiviranja tih značajki učešća, nudeći potrošačima stvarni izbor i autonomiju, a da ih se pritom ne opterećuje prekomjernim informacijama".

Nezavisne

 

online