Njemačka ekonomija pala :: zoricakusmuk.info ::

Njemačka ekonomija pala


Njemačka ekonomija je u 2023. godini prema prelimarnoj procjeni pala za 0.3 odsto međugodišnje nakon rasta za 1.8 odsto u 2022. godini.

To je objavio njemački Savezni zavod za statistiku "Destatis".

"Cjelokupan ekonomski razvoj u Njemačkoj je zastao 2023. godine, u okruženju koje je još uvijek opterećeno krizom", rekla je predsjednica "Destatisa", Rut Brand na konferenciji za novinare.

Glavni uzroci ekonomskog pada Njemačke su prema njenom mišljenju visoke cijene, nepovoljni uslovi finansiranja zbog rasta kamatnih stopa i manja tražnja iz zemlje i inostranstva, navodi se na sajtu "Destatisa".

Proizvodnja u njemačkom industrijskom sektoru je u 2023. godini pala za dva odsto međugodišnje zbog manje proizvodnje u sektoru snabdijevanja energijom, a veliki pad je zabilježen i u njemačkoj auto-industriji.

Njemačka građevinska industrija je prošle godine zabilježila mali rast za 0.2 odsto uprkos visokim troškovima gradnje i nedostatku kvalifikovane radne snage.

Međugodišnji rast u njemačkom sektoru usluga je usporen, što je primjetno u svim glavnim segmentima kao što su informacije i komunikacije, biznis i javne usluge.

Privatna potrošnja je u 2023. godini smanjena za 0.8 odsto međugodišnje, investicije za 0.3 odsto, a državna potrošnja za 1.7 odsto.

Spoljna trgovina je pozitivno doprinijela ukupnom bilansu pošto je njemački uvoz u 2023. godini opao više od izvoza, prenosi "b92".

​B92

 

online