Erupcija vulkana u Islandu: “Lava sada teče prema Grindaviku” :: zoricakusmuk.info ::

Erupcija vulkana u Islandu: “Lava sada teče prema Grindaviku”


U blizini ribarskog grada Grindavik na jugozapadu Islanda eruptirao je vulkan manje od mjesec dana nakon još jedne erupcije u tom području, javlja Guardian.
 
Najnovija erupcija počela je rano u nedjelju ujutro, nekoliko sati nakon što su vlasti upozorile na neposredan događaj i evakuisale grad nakon seizmičke aktivnosti u subotu. Počeli su radovi na izgradnji barijera od zemlje i stijena kako bi se spriječilo da lava stigne do Grindavik, ali izgleda da nije uspjelo.
 
“Prema prvim snimcima iz nadzornog leta Obalne straže, otvorila se pukotina s obje strane brane koja je počela da se gradi sjeverno od Grindavika. Lava sada teče prema Grindaviku. Na osnovu mjerenja iz helikoptera obalske straže, perimetar je sada oko 450 metara od najsjevernijih kuća u gradu”, navela je Islandska meteorološka kancelarija.
Islandska agencija za civilnu zaštitu saopštila je u nedelju da je podigla nivo uzbune na “hitno stanje”, što ukazuje na početak događaja koji bi mogao da nanese štetu ljudima, imovini, zajednicama ili životnoj sredini.
 
Ova erupcija je peta na poluostrvu Reykjanes od 2021. godine. Došlo je do snažne vulkanske erupcije u blizini Grindavika 18. decembra nakon sedmica zemljotresa. 3.800 stanovnika grada već je evakuisano nedeljama ranije iz predostrožnosti. Više od 100 stanovnika vratilo se proteklih sedmica, ali su oni evakuisani u subotu.

N1

 

online