I mašinovođe započele štrajk, a farmeri poručuju: Učinite Njemačku velikom - ponovo :: zoricakusmuk.info ::

I mašinovođe započele štrajk, a farmeri poručuju: Učinite Njemačku velikom - ponovo


Njemačke mašinovođe danas zvanično započinju trodnevni štrajk, zahtjevajući smanjenje radnog vremena sa 38 na 35 sati nedjeljno za smjenske radnike, kao i povećanje plata za 555 evra mjesečno i jednokratni inflacijski kompenzacioni bonus od 3.000 evra.

Podsjećamo, mašinovođe je na štrajk pozvao sindikat GDL, a dio radnika je stupio u štrajk još juče, 9. januara; riječ je o mašinovođama koje upravljaju teretnim vozovima.

Međutim, pitanje je šta će biti ishod ovih zahtjeva, jer je nacionalna željeznička kompanija Njemačke, "Deutsche ban", ponudila fleksibilnije radno vrijeme u zamjenu za smanjenje plate, prenosi "Reuters".

Štrajk bi, navodi se, trebalo da prisili "Deutsche ban" da se pridržava reda vožnje u vanrednim situacijama, pri čemu je ta kompanija saopštila da će obustava rada uticati na putovanja miliona ljudi i podsticati ih da otkažu ili odlože sva putovanja koja nisu neophodna.

Tekući protesti poljoprivrednika, izazvani najavljenim smanjenjem subvencija, takođe su napravili problem u saobraćaju u svim većim gradovima Njemačke, a danas je treći dan tzv. "nedjelje bijesa" koju su farmeri najavili.

Danas, 10. januara, osvanule se i fotografije protestanata sa transparentima: "Učinite Nemačku velikom - ponovo".

Šef njemačkog Udruženja poljoprivrednika (DBV), Joakim Rukvid, obećao je da će danas pojačati proteste, nakon što su konvoji traktora i kamiona blokirali puteve širom zemlje ranije ove nedjelje, prenosi "Telegraf".

​Tanjug

 

online