Izrael tvrdi da je otkrio najveći tunel Hamasa: "Vozila mogu proći kroz njega" :: zoricakusmuk.info ::

Izrael tvrdi da je otkrio najveći tunel Hamasa: "Vozila mogu proći kroz njega"


Izraelska vojska saopštila je danas da je stotinjak metara južno od graničnog prelaza Erez, sa pojasom Gaze, otkrila najveći do sada, betonski i gvožđem opasan tunel, projektovan za, kako tvrde, prevoz većeg broja Hamasovih boraca iz Gaze do granice.

"Bio je to najveći tunel koji smo pronašli u Gazi... čija je namjena bila da napadne (Erez) prelaz", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari, ali nije precizirao da li je Hamas taj tunel koristio za napad na Izrael 7. oktobra.

Vojska je novinarima pokazala ulaz u tunel skriven u peščanoj dini, za koji tvrde da predstavlja vodeći projekat Hamasa.

"Milioni dolara su uloženi u ovaj tunel. Bile su potrebne godine za njegovu izgradnju...Vozila bi mogla da prođu kroz njega", dodao je Hagari.

Hagari je procijenio na četiri kilometra cjelokupnu dužinu tunela koji se spušta do 50 metara u dubinu, visina i širina mu je tri metra, što je kako kaže, dovoljno da se dođe do sjevernog grada Gaze, prenosi Tanjug.

Dodatno, Hagari je novinarima pokazao i video snimak Mohameda Sinvara, brata vođe Hamasa, Jahje Sinvara kako sjedi na  suvozačevom mestu u vozilu, za koje tvrdi da se kretao ka tunelu.

Dosadašnji podzemni prolazi koje su izraelske snage pokazivale medijima bili su uski i niski, tako da je kroz njih moglo da se prođe samo pješice, piše Rojters.

Izraelska vojska  je ranije danas saopštila da su njeni pripadnici ispod dječjeg krevetića u jednoj kući u Džabaliji, na sjeveru Gaze, pronašli ulaz u još jedan tunel Hamasa.

​Tanjug

 

online