Upozorenje seizmologa: Prijeti razorni zemljotres jačine devet stepeni po Rihteru :: zoricakusmuk.info ::

Upozorenje seizmologa: Prijeti razorni zemljotres jačine devet stepeni po Rihteru


Vodeći turski seizmolog prof. dr Naci Gorur upozorava da Istanbulu prijeti razoran zemljotres od čak devet stepeni Rihtera, a najgore će proći evropski dio tog grada.
 
Nakon zemljotresa u Kahramanmarašu od šestog februara, koji su nazvani katastrofom vijeka, sve oči su bile okrenute ka građevinskom fondu u Istanbulu i počele su da se preduzimaju mere predostrožnosti i ubrzanje urbane transformacije.
 
Zemljotres jačine 5,1 stepen Rihterove skale koji se dogodio prošle nedelje kod obale Gemlik-Mudanja u Mramornom moru bio je srceparajući.
 
A novo upozorenje stiglo je od seizmologa Naci Gorura.
 
Profesor Gorur kaže da postoji bojazan od velikog zemljotresa čak i u Istanbulu. Ako se predviđanja magnitude devet ostvare, zemljotres će biti razoran i pogoditi čak i dobro izgrađene strukture.
 
„Zamislite traku od prvih 10 kilometara koja počinje od obale Mramornog mora. Tamo će biti više problema, jer se očekuje da će intenzitet zemljotresa dostići devet Rihtera od zaliva Horn do Silivrije“, rekao je on.
 
Postoje različiti komentari stručnjaka, ali Gorur godinama upozorava na ovaj scenario koji se veoma razlikuje od njihovih,prenosi B92.
 
„Neću da navodim imena, ali oni nisu stručnjaci. Nisu ni naučnici. Kada kažete ekspert, mora da ste proučavali temu o kojoj govorite, vršili zapažanja, prikupljali podatke, ispitivali i interpretirali te podatke, propuštali ih kroz naučni filter, a vaš rad mora biti objavljen u međunarodno uglednom časopisu. Ovo je naučna studija i stoga nešto što može da uradi samo stručnjak“, rekao je on.
 
„Planeta se ne ponaša onako kako neko misli“
 
Turska je, poslije katastrofalnih zemljotresa šestog februara, sada skrenula pažnju na Istanbul i njegov građevinski fond, kako bi imala plan prevencije i ubrzala urbanu transformaciju grada.
 
„U geologiji se skoro sve raspravlja u smislu procenta vjerovatnoće. Ne možemo tačno reći kako se planeta ponaša, to nije kao matematika. Uvijek bi trebalo reći 'možda'. Možda se neće desiti jer neće biti sutra, ali biće za tri dana. Planeta se ne ponaša onako kako neko misli. Parsons je uradio studiju 2000. Bilo je i turskih naučnika. Dok su radili tu studiju, ispitivali su zemljotrese u geološkom periodu. Ispitivali su korist od akumulacije stresa. Prema rezultatima proračuna prenosa napona, vjerovatnoća da će se zemljotres desiti u roku od 30 godina nakon 1999. godine je 64 odsto. Ovo je veoma velika vjerovatnoća. Ove godine Parsons je ovo revidirao i obratio nam se iz SAD. Kao rezultat njegove revizije, ova vjerovatnoća se smanjila na 47 odsto“, rekao je on.
 
Profesor objašnjava i da su stijene s azijske strane Istanbula mnogo tvrđe u odnosu na one s evropske.
 
„Zamislite to kao stari sir i svjež sir. Mjesto gdje se gradi na evropskoj strani nema dovoljno kvalitetne stijene. To su peščane, slabe stijene sa vodom u njima. Evropa je u ovoj situaciji. Azija je sušta suprotnost. Ovo u velikoj meri utiče na građevinski fond i otpornost tokom zemljotresa“, objašnjava on.

B92

 

online