Izrael objavio detalje odluke o primirju sa Hamasom, pljušte reakcije iz cijelog svijeta :: zoricakusmuk.info ::

Izrael objavio detalje odluke o primirju sa Hamasom, pljušte reakcije iz cijelog svijeta


Izraelski kabinet zvanično je danas objavio odluku o primirju sa Hamasom, navodeći da će prekid vatre biti ograničen na 10 dana od prvog oslobađanja talaca.

U objavi se navodi da će sporazumom biti omogućeno oslobađanje otprilike 50 talaca, od oko 240 ljudi otetih tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, prenosi Tajms of izrael.

Odluka vlade Izraela predstavlja okvir za dogovor koji uključuje tri aneksa: preporuku savjetnika za nacionalnu bezbjednost Cačija Hanegbija, povjerljivi dokument koji je predstavljen kabinetu, ali nije objavljen, i spisak od 300 palestinskih zatvorenika koji ispunjavaju uslove za oslobađanje u okviru sporazuma.

Prema odluci, svih 300 palestinskih zatvorenika biće oslobođeno samo pod uslovom da 100 živih talaca, izraelskih državljana ili stanovnika Izraela, bude oslobođeno iz Gaze i vraćeno u Izrael, prenosi Tanjug.

U prvoj fazi, Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 talaca bude vraćeno u Izrael.

Ova prva faza će se odvijati u četiri koraka, sa najmanje 10 talaca koji će biti sukcesivno oslobađani.

U drugoj fazi, Izrael će osloboditi dodatnih 150 palestinskih zatvorenika pod uslovom da 50 dodatnih talaca bude vraćeno u Izrael, istom dinamikom kao u prvoj fazi.

Britanija: Ovo je ključan korak

Na dogovor Hamasa i Izraela reagovalo je i Ujedinjeno Kraljevstvo, čiji ministar spoljnih poslova ga je opisao kao "ključan korak" te je pozvao sve strane da ispune dogovor u cijelosti.

Katarski premijer zahvalio je SAD-u i Egiptu što su pomogli Kataru da posreduje u postizanju sporazuma o primirju i puštanju talaca iz Gaze.

Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani rekao je kako se nada da će dogovor pomoći pri uspostavljanju "sveobuhvatnog i održivog sporazuma" koji će "stati na kraj ratu i krvoproliću", prenosi Index.hr.

Premijer je takođe rekao kako se nada da će dogovor "dovesti do ozbiljnih razgovora za sveobuhvatan i pravedan mirovni proces".

SAD: Očekujemo da će trogodišnja djevojčica biti među oslobođenima

Očekuje se da će troje Amerikanca, uključujući trogodišnju djevojčicu, biti među 50 talaca koje bi Hamas treba osloboditi u skladu sa sporazumom postignutim s Izraelom, rekao je danas visoki američki zvaničnik.

Nije naveo imena američkih državljana, ali je rekao da su roditelji djevojčice među ubijenima tokom napada u Izraelu 7. oktobra.

Rusija, EU i Australija pozdravili sporazum o primirju

Rusija, Evropska unija i Australija pozdravili su postizanje sporazuma između Izraela i Hamasa o četverodnevnom primirju i puštanju najmanje 50 talaca iz Gaze na slobodu.

Sporazum je komentarisala i Francuska, poručivši kako se nada da će francuski državljani biti u prvoj tranši talaca koji bi trebali biti pušteni na slobodu.

I palestinski predsjednik Mahmud Abas pozdravio je dogovor Izraela i Hamasa o primirju i puštanju talaca te pozvao na "potpuni prekid izraelske agresije".

Tanjug

 

online