Brže i jeftinije na odmor u Dubai :: zoricakusmuk.info ::

Brže i jeftinije na odmor u Dubai


Bezvizni režim između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i BiH stupa na snagu početkom decembra, a ta olakšica mogla bi donijeti niz benefita za turizam jer, osim što će pojednostaviti i pojeftiniti putovanje naših građana u Dubai, doprinijeće i masovnijem dolasku arapskih turista u naše krajeve, naročito na Jahorinu.
Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković i ministarka za međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata Reem al Hashimi potpisali su juče sporazum o ukidanju viza. Time će nosioci diplomatskog, službenog i običnog pasoša, s rokom važenja ne kraćim od šest mjeseci, biti izuzeti od obaveze pribavljanja viza za putovanje u UAE od 7. decembra, kada sporazum stupa na snagu.
- Dubai i Abu Dabi su veoma interesantne destinacije za brojne građane BiH. Mnogi naši građani imaju svoje biznise ili sarađuju s tom zemljom. S druge strane, građani Emirata otkrivaju BiH kao turističku destinaciju i rado dolaze - rekao je Konaković i dodao da je potpisivanje sporazuma istorijski događaj jer otvara put razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji UAE i BiH.
Prema podacima Agencije za statistiku, od januara do avgusta ove godine BiH je posjetilo 21.012 turista iz UAE koji se prosječno zadržavaju tri dana. Kada je u pitanju Republika Srpska, za devet mjeseci ove godine posjetioci iz te arapske zemlje ostvarili su 340 noćenja.
- Turisti iz Emirata, Omana, Saudijske Arabije nisu česti gosti u Srpskoj, svega nekoliko stotina noćenja na godišnjem nivou, ali u nekom prethodnom periodu nije ni rađena promocija na tim destinacijama, to su uglavnom radile agencije iz FBiH koje su privlačile Arape. Ovim sporazumom to tržište će se više otvoriti i samim tim stvoriće se prilika i za destinacije u Srpskoj, da ostvarimo veći broj kontakata i dolazaka tih turista. To će prvenstveno donijeti benefite destinacijama koje gravitiraju aerodromu u Sarajevu, a to je svakako Jahorina koju i sada Arapi u dnevnim turama znatno posjećuju - rekao je rukovodilac sektora za promociju u Turističkoj organizaciji RS Marko Radić.
Da, s druge strane, građani Srpske rado odlaze na odmor u Dubai, ističu u turističkoj agenciji “Kontiki travel” navodeći da je ukidanje viza od velikog značaja kako za putnike, tako i same agencije.
- Osim što će skratiti procedure, pojeftiniće i aranžmani budući da viza košta između 110 i 120 evra. Putnici iz RS i BiH moći će rezervisati i takozvane last minut ponude, što do sada objektivno nisu mogli jer je trebalo određeno vrijeme da dobiju vizu - rekao je Vladimir Ćorović iz ove banjalučke agencije.
On je istakao da je Dubai u ovom dijelu godine jedna od traženijih destinacija, a mnogi građani BiH biraju da tamo dočekaju Novu godinu.
- Aranžman koji obuhvata pet noćenja u prosjeku košta oko 700 evra po osobi - rekao je Ćorović.
Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić za “Glas” kaže da je svaki sporazum koji BiH sklopi sa drugim zemljama značajan, ali da će korist od ukidanja viza uglavnom imati turizam.
- Sada treba da nastojimo iznaći mogućnosti za uspostavljanje raznih oblika privredne saradnje i dovođenje investitora iz UAE - rekao je Savić.
Imovina
U UAE živi i posluje određeni broj građana iz BiH, a prema međunarodnom istraživanju grupe medija, 68 naših državljana u Dubaiju posjeduje imovinu vrijednu 27 miliona dolara. Riječ je, kako prenose agencije, o 105 luksuznih nekretnina.

Glas Srpske

 

online