Drugi dan samita BRIKS; Putin: Branimo mišljenje većine svijeta :: zoricakusmuk.info ::

Drugi dan samita BRIKS; Putin: Branimo mišljenje većine svijeta


U Johanesburgu je otvoren drugi dan samita BRIKS. Očekuje se da lideri zemalja "petorke" na samitu razmatraju proširenje organizacije. U toku je obraćanje predsjednika Rusije Vladimira Putina.

- Petorka se potvrdila na globalnoj areni, braneći mišljenje međunarodne većine - istakao je Putin na početku obraćanja, te dodao da su države BRIKS-a protiv hegemonije politike neokolonijalizam.

Po njegovim rečima, organizacija se zalaže za formiranje multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu, uključujući pravo naroda na sopstveni razvoj. Ona se protivi svakoj hegemoniji i izuzetnosti određenih država.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, on je istakao da teška kriza u Ukrajini izazvana željom niza zapadnih država da sačuvaju svoju hegemoniju u svijetu. 

On se zahvalio kolegama iz BRIKS-a koje pokušavaju da pomognu u rješavanju konflikta u Ukrajini.

Putin je pozvao članove petorke da povećaju transakcije u nacionalnim valutama i međubankarsku saradnju, kao i da se osnuje stalna komisija za transport, koja bi se, između ostalog, bavila i logistikom, dodavši da Rusija računa na intenziviranje saradnje zemalja BRIKS-a u oblasti istraživanja i spremna je da dijeli tehnologije.

Na dnevnom redu sjednice su pitanja produbljivanja i jačanja progresivnog multilateralizma u svijetu i sprovođenja značajne reforme globalnog upravljanja i međunarodnih organizacija. Lideri će takođe razgovarati o realizaciji potencijala BRIKS-a za jačanje inkluzivne globalne ekonomije, produbljivanje uzajamno korisnog partnerstva BRIKS-a sa Afrikom i promovisanje atmosfere mira i razvoja.

Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsjedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta.

Tanjug


 

online