Trka sa vremenom u spasavanju putnika iz nestale podmornice :: zoricakusmuk.info ::

Trka sa vremenom u spasavanju putnika iz nestale podmornice


Turističkoj kompaniji odgovornoj za nestalu podmornicu sa pet ljudi trebalo je osam sati da nestanak prijavi Američkoj obalskoj straži u nedelju.

Podmornica "Titan" kompanije "Oušn gejt" zaronila je u nedjelju u 8 sati ujutro oko 650 kilometara jugoistočno od Sent Džonsa na Njufaundlendu. Otprilike sat i 45 minuta nakon toga izgubila je kontakt sa svojim matičnim brodom, međutim, nestanak je prijavljen Američkoj obalskoj straži u 17.40 sati odnosno osam sati kasnije dok je Kanadska obalska straža upozorena tek u 21.13.

Stručnjaci kažu da posada kojoj je preostalo još svega 45 sati kiseonika ima samo jedan procenat šanse da preživi. Ranije tokom dana, podsjetimo, pojavila se informacija da putnici imaju vazduha za još 70 sati.

Poručnik David Maget, bivši komandant nuklearne podmornice američke mornarice, navodi da putnici imaju male šanse da prežive.

- Njihove šanse da prežive su jedan odsto. Još ih nismo ni pronašli. Ako ih nađemo podigao bih šanse na 15 odsto. Situacija je mračna, ne želim to da kažem, ali pokušavam da budem realan - rekao je Maget za Dejli mejl.

Maget se međutim osvrnuo na akciju spasavanja djece iz pećine na Tajlandu i rekao da se čuda dešavaju.

- Sada je druga situacija. Ovo je očajnička trka sa vremenom - navodi Maget.

Glas Srpske

 

online