Ekipa Civilne zaštite Srpske biće upućena u područje pogođeno zemljotresom :: zoricakusmuk.info ::

Ekipa Civilne zaštite Srpske biće upućena u područje pogođeno zemljotresom


Specijalistička ekipa Civilne zaštite Republike Srpske koja je stigla u Tursku trebalo bi da bude upućena u područje koje je pogođeno zemljotresom, rekao je generalni konzul BiH u Istanbulu Siniša Mihailović.

"Specijalistička ekipa Civilne zaštite Republike Srpske stigla je u Ankaru, nakon toga, koliko znam, treba da budu upućeni u područje pogođeno zemljotresom. Nemam informaciju u koji će tačno dio da idu, ali pretpostavljam da ću znati do sutra ujutro", rekao je Mihailović.
 
On je naveo da situacija u Turskoj, koju je pogodilo više razornih zemljotresa, nije dobra - broj poginulih raste iz časa u čas, a pod ruševinama je veliki broj ljudi, cijele porodice.
 
Mihailović je rekao da je prema posljednjim podacima koje je saopštio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan više od 3.700 mrtvih i više od 22.000 povrijeđenih.
 
On je naglasio da je upućivanje pomoći Turskoj iz Republike Srpske veoma značajno.
 
"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prepoznao je da je značajno da, osim telegrama saučešća, pruži konkretnu pomoć turskom narodu, da pokaže da naš narod u Republici Srpskoj saosjeća i da želi da pomogne turskom narodu koji je nastradao u jučerašnjim zemljotresima", istakao je Mihailović.
 
Prema njegovim riječima, i dalje se traga za državljaninom BiH Angelom Peševskim pod ruševinama zgrade u kojoj je boravio u turskom gradu Malatija.
 
"Još nemamo informacije šta je sa njim. Spasilačke ekipe su na terenu. U stalnom smo kontaktu sa Centrom za obavještavanje Republike Turske i spasilačkim ekipama. Nadamo se da će sve biti u redu, svi vjerujemo u njih", rekao je Mihailović.
 
On je dodao da nema više informacija o tome da je još neko od državljana BiH pod ruševinama ili da je stradao.
 
"Nadam se da će broj žrtava biti sve manji, a broj spasenih sve veći", rekao je Mihailović.
 
"Velika većina ljudi na ugroženom području nije spavala u svojim domovima noćas, već su bili u prihvatnim centrima, šatorima. Turska se angažovala, i kod nas je angažovan broj za humanitarnu pomoć. U Istanbulu se na svakom ćošku skuplja i šalje pomoć", rekao je Mihailović.

Glas Srpske

 

online