SAD i EU na ivici trgovinskog rata :: zoricakusmuk.info ::

SAD i EU na ivici trgovinskog rata


Kako piše Špigl, Evropa i Sjedinjene Američke Države našli su se na ivici trgovinskog rata zbog odbijanja Vašingtona da dozvoli evropskim proizvođačima da učestvuju u programu o borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Sputnjik.

"SAD su obećale da će investirati milijarde u ‘zelene’ tehnologije, istovremeno provocirajući Evropljane. Nacrt zakona sa subvencijama od više milijardi za borbu protiv klimatskih promjena, američki Kongres je, na Bajdenov predlog, odobrio ljetos. Međutim, Evropljani su tek sada shvatili da će subvencije dobiti samo oni koji se bave proizvodnjom u Americi“, navodi se u članku.
 
Autor članka je istakao da protekcionističke mjere Sjedinjenih Država mogu dovesti do ekonomskog rata sa Evropskom unijom. Prema mišljenju izvršnog potpredsjednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa, u američkom zakonodavstvu postoji niz nepravednih odredbi kojima se krši međunarodno pravo.
 
"Evropljani moraju da insistiraju na tome da se u ovom procesu poštuju propisana pravila međunarodne trgovine. Bićemo čvrsti po ovom pitanju“, rekao je Dombrovskis u komentaru izdanju.
 
Istovremeno, naglasio je da ovakav razvoj događaja nije potpuno neočekivan za Evropu i pozvao je Vašington na pregovore.
 
U avgustu je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio paket inicijativa, usmjerenih na smanjenje inflacije u zemlji koji podrazumjeva izdvajanje sredstava u visini od 430 milijardi dolara. Veliki dio tih sredstava namijenjen je klimatskim programima.

Nezavisne

 

online