Višković: Mi smo jedan bratski narod s obje strane Drine; Vučević: Svesrpski sabor nije usmjeren ni protiv koga :: zoricakusmuk.info ::

Višković: Mi smo jedan bratski narod s obje strane Drine; Vučević: Svesrpski sabor nije usmjeren ni protiv koga


Drina nikada nije ni postojala kao granica, to je naša rijeka ljepotica koja nas spaja, a ne razdvaja, izjavio je premijer Republike Srpske gostujući na TV Prva.

Višković je poručio da "nismo u poziciji sada da živimo u istoj državi, ali mi smo jedan bratski narod s obje strane Drine".

- O Svesrpskom saboru se govori duži vremenski period. On je na neki način dobio medijsku pažnju zbog rezolucije o Srebrenici, ali on se već odavno planira. Ponosni smo na ono što je Srbija na čelu sa Vučićem uradila u UN po pitanju rezolucije o Srebrenici. Ovo što mi radimo može samo da koristi i drugima, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost - rekao je Višković. 

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je da "Svesrpski sabor nije usmjeren ni protiv koga".

- On odiše optimizmom našeg naroda. Ne bavimo se granicom, nikoga ne ugrožavamo, ali sebe poštujemo i uvažavamo. To je sabor zajedništva i on odiše zajedništvom. Sutra je veliki dan, ali prije svega konkretnih stvari koje treba da radimo u budućnosti. Imamo srpski jezik i čirilično pismo i to treba jasno da definišemo da pripadamo istom kulturuškom narodu. Mi ne želimo da čujemo kosovski Srbi, bosanski ili hrvatski Srbi. To su sve samo Srbi, ma gdje živjeli - rekao je Vučević.

Vučević je poručio da Srbija želi saradnju i sa drugim dijelom BiH.

- I dalje je na stolu naša ponuda auto-puta prema Sarajevu. Želimo da relaksiramo odnose u regionu i da se okrenemo ekonomiji i boljitku za sve građane - istakao je Vučević. 

Vučević je napomenuo da "Srbi treba da se sjećaju svojih slavnih dana iz prošlosti, ali i onih bolnih datuma koji su nam donijeli stradanja i patnje".

- Krećemo u realizaciju projekta memorijalnog kompleksa Donja Gradina - Beograd. To će vječno svjedočiti o genocidu nad našim narodom koji nije zabilježen nikada i nigdje - rekao je Vučević. 

RTRS

 

online