Poznat podatak i za Bijeljinu: Gdje u Srpskoj je duvao najjači vjetar? :: zoricakusmuk.info ::

Poznat podatak i za Bijeljinu: Gdje u Srpskoj je duvao najjači vjetar?


Olujni vjetar je u Republici Srpskoj izazvao materijalnu štetu u većini predjela, a najjači je bio na Sokocu 92,5 kilometara na čas, te u Ribniku 91,4 kilometara na čas, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.
 
Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, olujni vjetar od 82,4 kilometara na čas duvao je juče na Čemernom, 78,5 kilometara na čas u Banjaluci, 78,1 u Višegradu, a 77,8 kilometara na čas u Bileći.
 
Olujni vjetar jačine 71,3 kilometra na čas duvao je na Han Pijesku, a 65,2 kilometara na čas u Bijeljini, prenosi Srna.
 
Vrlo jak vjetar duvao je u Prijedoru – 61,2 kilometra na čas, Banji Vrućici 55,8, a na Palama 53,3 kilometra na čas.
 
Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda napominju da je jako južno strujanje donosilo je vazduh sa velikom koncentracijom čestica saharskog pjeska što je uticalo na zamućenost atmosfere i smanjenu vidljivost, dok je nakon kiše ta koncetracija smanjena.
 
Načelnik Odjeljenja bdijenja pri Zavodu Milica Đorđević rekla je da je duvao jak, ponegdje i olujni jugo, koji je jačao juče poslije podne i uveče kada je hladni front zahvatio zapadne predjele, te se tokom noći premještao ka istoku.
 
"Pri prolasku fronta u većini predela je bilo olujnih udara vetra, prolazno jačih pljuskova, a ponegde i grmljavine. Pri prolasku fronta temperatura je za manje od sat vremena opala i za 10 stepeni Celzijusovih, a posle prolaska fronta vetar je oslabio. Vetar je izazvao materijalnu štetu u većini predela", rekla je Đorđevićeva.
 
Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda podsjetili su da je u većem dijelu Evrope od subote do juče, 30. marta do 1. aprila, bilo znatno toplije od prosjeka, a i u mnogim mjestima u regionu izmjerena je ljetna temperatura vazduha od više od 25 stepeni, ponegdje čak 30 stepeni Celzijusovih.

Nezavisne

 

online