Advokati Bijeljine nezadovoljni saradnjom sa Okružnim tužilaštvom Bijeljina :: zoricakusmuk.info ::

Advokati Bijeljine nezadovoljni saradnjom sa Okružnim tužilaštvom Bijeljina


Zbor advokata Bijeljina, koji obuhvata područje Bijeljine, Zvornika, Bratunca, Ugljevika, Lopara, Osmaka, Srebrenice i Distrikta Brčko, na sinoćnjoj sjednici, ocijenio je da je jako loša saradnja advokata sa Okružnim javnim tužilaštvom (OJT) Bijeljina, saznaje portal zoricakusmuk.info.

Tim povodom, Zbor, kojem je prisustvovalo oko 30 advokata, donio je odluku i formirao komisiju koja će sačiniti detaljan pismeni izvještaj u kojem će biti navedeni svi problemi advokata u vezi saradnje sa OJT Bijeljina.
Nakon što se sačini izvještaj, biće zatražen sastanak sa glavnom okružnom tužiteljicom OJT Bijeljina Olgom Pantić.
Stav jednog od advokata iz Bijeljine je da je komunikacija sa OJT Bijeljina postala “praktično nemoguća od dolaska novog glavnog tužioca”.

“Kao što vam je poznato, u toku je i projekat poboljšanja efikasnosti krivičnih postupaka u kome se podržava
zakazivanje sastanaka između Zbora advokata i suda i OJT. Smatram da bi zaista bilo poželjno se održi
sastanak sa glavnim tužiocem i delegacijom Zbora i da se ova pitanja iznesu”, navedeno je u pismu jednog advokata koji iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati Zboru.
Kako je navedeno, kada su u pitanju pregovaranja o zaključenju sporazuma o priznanju krivice, sa OJT Bijeljina nema pregovora, nego advokat mora poslati prijedlog, pa oni pisanim putem odgovore, pa advokat njima i tako u krug.
“Svrha i smisao odredbe je da se u usmenim pregovorima postigne saglasnost, pa da se nakon toga uputi zvaničan prijedlog. Ovo je sada praktično nemoguće. Naravno, tu je i pitanje pristupa dokazima, uvida u spise”, navodi se u istom dopisu.
Na sjednici je razgovarano i o tarifama advokata, između ostalog u vezi plaćanja advokata koji su branioci po službenoj dužnosti.

 

online