Bijeljina: Epidemija morbila očekivana zbog manjeg obuhvata vakcinacijom :: zoricakusmuk.info ::

Bijeljina: Epidemija morbila očekivana zbog manjeg obuhvata vakcinacijom


Na teritoriji Bijeljine proglašena je epidemija morbila odnosno malih boginja. Oboljelo je troje djece, mlađe od dvije godine koji nisu vakcinisani MRP vakcinom. Ljekari apeluju na roditelje da vakcinišu djecu jer je posljednjih godina obuhvat vakcinacije ispod 90 odsto. Morbile su bolest koja je prije uvođenja vakcine bila jedna od najčešćih uzroka smrti djece od prve do pete godine.

Lice koje nosi virus i uđe u populaciju koja je nevakcinisana može da zarazi 20 osoba. Prvi simptomi su nespecifični i podsjećaju na respiratorno oboljenje, slijede osip i temperatura.

- U 30 odsto slučajeva javljaju se komplikacije i od strane respiratornog trakta kao što su teške pneumonije, upale srednjeg uha razni simptomi drugoh organa a aono što je najopasnije i ide u velikom broju slučajeva preko 30 odsto su komplikacije centralnog nervnog sistema - rekla je Nina Rodić Vikmir, načelnik Službe za epidemilogiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Procenat vakcinisane djece mora biti 95 odsto kako bi se izbjegla epidemija. MRP vakcina djeci se daje sa navršenih 12 mjeseci i kada polaze u školu. U posljednje vrijeme mnogi roditelji odbijaju da vakcinišu djecu jer je povezuju sa autizmom za šta ljekari smatraju da nema naučno uporište.

- Porast je broja djece sa autizmom a broj vakcinisane djece od morbila sve manji što znači da morbile nemaju uzroka izazivanja autizma. Epidemija se sprečava vakcinisanjem djece. Zamolila bih roditelje koji nisu vakcinisali svoju djecu da se zakažu, vakcinišu jer to je jedini pravi put prevencije od morbila - poručila je Stojanka Škorić, načelnica Pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja Bijeljina.

Od morbila obolijevaju i odrasli a to su uglavnom oni koji nisu primili drugu dozu vakcine. U prošloj epidemiji obolijevale su i majke koje doje djecu.

- Apelovala bih na te majke da doje svoju djecu oni dojenjem prenose svoja aktivna antitijela na dijete i dijete je do šest mjeseci zaštićeno sa tim antitijelima, ako je majka vakcinisana - poručila je Stojanka ŠKkorić, načelnica Pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja Bijeljina.

Vlada Srpske obezbijedila je 4.380 000 maraka za imunizaciju u ovoj godini i ta sredstva doznačiće Institutu za javno zdravstvo za finansiranje obavezne imunizacije.Prema podacima zdravstvenih ustanova u Srpskoj u prvoj godini života vakciniše se oko 90 odsto djece, a u revakcinaciji između 65 i 76 odsto, što nije dovoljno za ostvarivanje kolektivnog imuniteta.

RTRS

 

online