Stevandić sa Blahom i Haškom: Dobri odnosi Srba i Slovaka; Apostrofirana privredna saradnja i investiranje :: zoricakusmuk.info ::

Stevandić sa Blahom i Haškom: Dobri odnosi Srba i Slovaka; Apostrofirana privredna saradnja i investiranje


U razgovoru sa potpredsjednikom Nacionalnog savjeta Slovačke Republike Ljubošom Blahom i Jaroslavom Haškom, guvernerom Trenčinske regije i bivšim ministrom odbrane Slovačke uz apostrofiranje tradicionalno dobrih odnosa Slovaka i Srba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je upoznao Blahu sa situacijom u BiH i o tome kako se Srpska odnosi prema problemima izazvanim spoljnim miješanjem, koje destabilizuje procese pomirenja i razvoja.

Stevandić kaže da Srpska doprinosi procesu EU integracija, ali je kako navodi "suočena sa pokušajima da joj se oduzme imovina i nadležnosti putem zloupotreba koje čini Kristijan Šmit - lice koje se bez legitimiteta u Savjetu bezbjednosti predstavlja kao visoki predstavnik i sam donosi zakone i naređuje progon legitimno izabranih funkcionera Republike Srpske".

- Trpimo političko nasilje suludom instrumentalizacijom pravosuđa kojim se upravlja van BiH, uglavnom iz ambasada poput SAD. Srbi na KiM su izloženi fizičkom nasilju i progonu uz prećutno odobravanje moćnih, ali ne svih zapadnih zemalja, a mi u Srpskoj zasad smo izloženi političko-pravosudnom nasilju, koje ruši Dejtonski sporazum i vodi u sukobe, koji su put i u fizičko nasilje - upozorio je Stevandić.

Istakao je da su još razgovarali i o privrednoj saradnji i investiranju slovačkih kompanija u Republiku Srpsku gdje postoje ogromne mogućnosti.

Slovačka se zalaže za evropske integracije Republike Srpske, odnosno BiH, i za srdačne odnose slovačkog i srpskog naroda, rekao je potpredsjednik Narodnog savjeta Slovačke Ljuboš Blaha.

- Najbitnija je suverenost BiH i moja zemlja se nikada neće miješati u unutrašnje odnose u BiH - rekao je Blaha poslije razgovora sa Stevandićem i istakao da je potrebno razvijati ekonomsku saradnju između Slovačke i BiH, a samim tim i Republike Srpske.

Na kraju posjete Stevandić se zahvalio domaćinima koji su i nepriznavanjem tzv. Kosova i razumijevanjem situacije u BiH, a pogotovo izbalansiranim stavovima i nemiješanjem u unutrašnja pitanja, pokazali visok nivo poštovanja i razumijevanja.

RTRS

 

online