SVEČANO OTVOREN TREĆI MEĐUNARODNI KONGRES HISPA - Na jednom mjestu oko 1000 medicinskih radnika iz 15 zemalja :: zoricakusmuk.info ::

SVEČANO OTVOREN TREĆI MEĐUNARODNI KONGRES HISPA - Na jednom mjestu oko 1000 medicinskih radnika iz 15 zemalja


Treći međunarodni Kongres Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga - HISPA i Međunarodnog Udruženja za Vaskularno zdravlje - ISVH "Zaštita srca i krvnih sudova – svjetski rezultati u regionalnom okruženju – uspjeh HISPA programa" u organizaciji JZU Bolnice “Sveti Vračevi”, Udruženja HISPA i Udruženja ISVH, svečano je otvoren večeras u Etno selu “Stanišići” u Bijeljini.
Kongres je okupio oko 1000 učesnika ljekara i medicinskih sestara iz čak 15 zemalja regiona i svijeta. koji će razmjeniti ideje i iskustva.
Generalni pokrovitelj kongresa je Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske i blagoslov srpskog patrijarha Porfirija.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alen Šeranić čestitao je Udruženju HISPA i bijeljinskoj bolnici na organizaciji kako je rekao, veličanstvenog Kongresa čiji je cilj prevencija masovnih nezaraznih bolesti, prije svega koji se tiču kardiovaskularnih bolesti ali i uopšte promocije zdravlja
- Ovo je dobra prilika da istaknem da se u bijeljinskoj bolnici završava još jedna angio sala što je velika stvar za ovo područje i za niz usluga koje ova bolnica pruža iz oblasti elektrofiziologije srca. Podsjetiću da smo u prethodnom periodu u potpunu funkciju doveli i Kliniku za kardiohirurgiju Kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci ali na neki način pustili u rad i promovisali angio sale u Prijedoru i Foči. Novu Bolnicu u Doboju privodimo kraju, gradimo bolnicu u Trebinju i planiramo otvaranje još angio sala čime ćemo jednu mrežu angio sala dovesti za potrebe stanovništva Republike Srpske na jedan nivo gdje ćemo moći u okviru sekundarne prevencije, brzom tretmanu i liječenju poznatog “zlatnog sata” da reagujemo prema svim građanima Republike Srpske, rekao je minister dr Šeranić.
Predsjednik Naučnog odbora prof. dr Nebojša Tasić izrazio je svoje zadovoljstvo što se po drugi put u Bijeljini a treći put u Republici Srpskoj održava HISPA kongres.
- Želim posebno da se zahvalim prof. dr Zlatku Maksimoviću na neverovatnom ličnom duhu, energiji i fantastičnom smislu za organizaciju koju je pokazao i pre dve godine a sada je to apsolutno nadmašio. HISPA programi su neverovatno dinamični i stalno se razvijaju: pažljivo su osmišljeni, multidisciplinarni, kako i priliči 21. veku. I jednako pažljivo i neumorno kao što su dizajnirani, kontinuirano se moderniziraju, modificiraju i prilagođavaju u skladu s novim otkrićima. Ovo je jedna od naših patriotskih misija - da Bijeljinu, zajedno sa gradovima u Srbiji, uvrstimo na akademsku mapu Evrope i sveta, kao referentne institucije za razvoj i unapređenje svega što HISPA predstavlja, te kao poslovično dobar domaćin i sposoban suorganizator i organizator kongresa, konferencija, skupova i radionica iz ove oblasti.Ovogodišnji Međunarodni kongres učvršćuje naše plemenite napore, napore koji su profesionalno zasnovani koliko i prirodna nit između Srbije i Srpske, rekao je prof. dr Tasić.
Predsjednik Organizacionog odbora, prof. dr Zlatko Maksimović istakao je zadovoljstvo što je naš grad Bijeljina domaćin ovako velikog međunarodnog skupa i naglasio da bijeljinska Bolnica nastavlja sa ubrzanim razvojem.
- Koristim priliku da se zahvalim Vladi Republike Srpske, ministru zadravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Alenu Šeraniću, profesoru Tasiću predsjedniku HISPE bez čije pomoći ne bi mogli ostvariti ovaj skup. Danas smo na pragu otvaranja još jedne angio sale, koja će služiti prvenstveno za elektrofiziologiju, sa 3D maping sistemom, čime stičemo jedan od preduslova za postajanje svjetskog centra u ovoj oblasti. Naša posvećenost razvoju nije samo obaveza prema našim pacijentima, već i prema društvu u cjelini. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, uspjeli smo ostvariti značajan napredak u ovoj oblasti, što je ključno za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života naših građana. Ovi koraci na lokalnom nivou mogu imati globalni značaj, jer znamo da globalni uspjeh proizlazi iz mnoštva malih koraka. I ovaj naučni skup je zajednički, rekao bih, veliki korak naprijed i već večeras vidim da će kongres biti uspješan. Sa ovako velikim brojem učesnika iz različitih dijelova svijeta, očekujemo da ćemo po završetku kongresa iznijeti kvalitetne analize, zaključke i preporuke koje će doprinijeti unapređenju medicinske prakse, rekao je prof. dr Maksimović.
Prof. dr Aleksandar Redžek, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodina iz Sremske Kamenice poželio je svim učesnicima da ovo bude prilika za sticanje novih znanja, prijateljstava, kontakata.
- Iz ličnog iskustva kroz sve ove godine i decenije znamo koliko je bila važna integracija svih zdravstvenih ustanova iz regiona u cilju podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite svake bolnice ponaosob. Možemo da putujemo po svetu i svetskim kongresima u vodećim svetskim centrima ali koliko je to važno isto toliko je važno i naše regionalno povezivanje. Divno sarađujemo sa direktorom bijeljinske bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatkom Maksimovićem duže od deceniju i kroz našu saradnju imamo divne priče i rezultate a sve u cilju uspešnog lečenja naših pacijenata.
Razvoj i napredak ove saradnje HISPA/ISVH-a ima svoj razlog, istakao je dr Jirar Topouchian, jedan od najvećih svjetskih istraživača u oblasti kardiovaskularnih oboljenja, generalni sekretar Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje i generalni sekretar Međunarodnog izvršnog odbora HISPA udruzenja i dodao da su tokom šest godina predsjedavanja, aktivnosti ISVH-a, posebno naučni sastanci u različitim zemljama, značajno su napredovali.
- Vaskularno zdravlje postalo je veoma važna tema koja je uključena u različita područja, poput prevencije kardiovaskularnih bolesti i starenja krvnih sudova. To važi za sve zemlje, bez obzira na socijalno-ekonomski nivo. HISPA, sa svojim multidisciplinarnim programom, može ponuditi riješenja za ove probleme. Stoga, jedan od naših ciljeva za naredne godine biće širenje HISPA programa i osnivanje centara u novim zemljama uz doprinos ISVH-a, izjavio je dr Topouchian.
Akademik Milan Nedeljković, predsjednik Srpskog lekarskog društva, interventni kardiolog izrazio je zadovoljstvo što se ove godine HISPA kongres organizuje u Bijeljini.
- Imate izuzetnog direktora bijeljinske bolnice prof. dr Zlatka Maksimovića koji savršeno razume potrebe stanovništva a to pokazuje otvaranje još jedne angio sale u Bijeljini gde se može direktno rešavati infarkt miokarda, imate i elektrofiziologiju koja je zahvaljujući prof. Maksimoviću i ostalim lekarima ovde možda i najbolja u Republici Srpskoj, a možda i u Federaciji BiH, rame uz rame sa elektrofiziologijom u Kliničkim centru gde ja radim, VMA i u Bolnici Dedinje, rekao je dr Nedeljković.
Nakon svečane ceremonije otvaranja Kongresa prof. dr Zlatko Maksimović i prof. dr Nebojša Tasić uručili su zahvalnice ministru dr Alenu Šeraniću, za Grad Doboj, Goranu Birčakoviću, Denisu Mršiću, glavnoj sestri JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina Milici Dikić i generalnom sponzoru Hemofarm-u.
U organizaciji kongresa ove godine pridružili su se Medicinski fakultet iz Banjaluke Univerziteta Banjaluka i Medicinski fakultet Foča Univerziteta IStočno Sarajevo, te partnerske organizacije iz Republike Srpske: Društvo doktora medicine, Udruženje kardiologa, Udruženje endokrinologa i dijabetologa, Udruženje neurologa, Udruženje doktora porodične medicine i Udrženje pulmologa.
Tehnički organizator kongresa je Agencija "Happy Travel" iz Bijeljine.
Svečanost otvaranja Kongresa uljepšao je nastup članova Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija”, glumac Aleksandar Stojković – Piksi i mladi virtuoz na harmonici Đorđe Perić.
Fokus kongresa je prevencija kardiovaskularnih bolesti kroz različite multidisciplinarne programe.
Direktan prenos kongresnih predavanja biće omogućen putem youtube kanala JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina https://www.youtube.com/@jzusvetivracevibijeljina1007 (opcija live) i facebook stranice: JZU Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina zahvaljujući produkciji “MC studio” iz Bijeljine.

 

online