IZIS ne radi samo u Banjaluci :: zoricakusmuk.info ::

IZIS ne radi samo u Banjaluci


Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) već nekoliko dana radi u svim domovima zdravlja izuzev u Domu zdravlja Banjaluka, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

"Uslov da omogućimo ustanovama rad u IZIS-u jeste da nas obavijeste da su sprovele sve potrebne bezbjednosne preporuke koje su im još ranije dostavljene. Dom zdravlja Banjaluka to još nije učinio, odnosno obavijestili su nas da će u toku ove sedmice da sprovedu potrebne sigurnosne mjere. Onog momenta kada ih sprovedu i o tome nas obavijeste, biće im omogućen rad u IZIS-u", navode iz Fonda.

Kako dodaju, u cilju jačanja zaštite podataka građana, bilo je neophodno dodatno unaprijediti i pojačati mjere politike bezbjednosti.

"Budući da je zaštita osjetljivih zdravstvenih informacija i ličnih podataka pacijenata primarni cilj Fonda, zdravstvenim ustanovama su još ranije dostavljene nove mjere politike bezbjednosti kako bi se unaprijedila i pojačala politika bezbjednosti IZIS-a. U skladu sa tim su i zdravstvene ustanove obavezne da sprovedu nove mjere bezbjednosne politike i onim ustanovama koje su to sprovele omogućen je rad u IZIS-u", navode oni.

Kako dodaju, javnost je prošle sedmice informisana da u funkciji još nije propisivanje elektronskih recepata, već se za sada štampaju papirni recepti, a trenutno se rade testiranja sa apotekama.

"Modul za laboratorije, takođe, još nije u funkciji jer su u pitanju eksterni servisi sa kojima moramo biti posebno obazrivi", navode oni.

Nezavisne

 

online