Okružno javno tužilaštvo Bijeljina, na čelu sa glavnom okružnom tužiteljicom Olgom Pantić, vrši medijski pritisak na rad Okružnog suda Bijeljina :: zoricakusmuk.info ::

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina, na čelu sa glavnom okružnom tužiteljicom Olgom Pantić, vrši medijski pritisak na rad Okružnog suda Bijeljina


Okružno javno tužilaštvo Bijeljina, na čelu sa glavnom okružnom tužiteljicom Olgom Pantić, vrši medijski pritisak na rad Okružnog suda Bijeljina.
Da je u pitanju novi pritisak na rad Okružnog suda Bijeljina potvrđuje i javno oglašavanje Okružnog tužilaštva Bijeljina u vezi predmeta Milenko Tomić, koje se vodi pred Okružnim sudom u Bijeljini.
Naglašavam da se portal zoricakusmuk.info u ovom tekstu ograđuje od bilo kakvog komentara na ovaj sudski proces koji je u toku, jer je namjera teksta da se ukaže na pritisak jedne na drugu pravosudnu instituciju, u ovom slučaju OJT Bijeljina na Okružni sud Bijeljina.
Da je više nego jasno da se radi o pritisku na rad suda dokaz je javno oglašavanje OJT Bijeljina u vezi slučaja Milenko Tomić, što nije dozvoljeno u skladu sa Zakonom o VSTS.
Isto su i uradili i lično protiv mene, kao novinara istrazivača i vlasnika portala zoricakusmuk.info, javnim oglašavanjem da “vršim pritisak na rad OJT Bijeljina”, i tom prilikom, mene ali i javnost obavijestili da se protiv mene vodi više krivičnih postupaka u OJT koji su očigledno montirani u pokušaju da me zaplaše kao novinara istraživača, u čemu neće uspjeti.
Da budemo jasni i konkretni OJT Bijeljina i glavni okružni tužilac bijeljinskog Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina Olga Pantić, objavljivanjem saopštenja o predmetu Milenko Tomić koji je u toku pred Okružnim sudom, kao i u mom ličnom slučaju, napravila je prekršaj iz člana 57. (Zakona o VSTS BiH) prema kojem je pod stavkom h) disciplinski prekršaj tužilaca davanje bilo kakvih komentara o sudskoj ili tužilačkoj odluci, postupku ili predmetu, dok predmet u toku pred sudom, za koje se opravdano može očekivati da mogu ometati ili štetiti pravičnom postupku ili suđenju.
Iz Okružnog suda Bijeljina, na naš upit o javnom istupanju OJT Bijeljina u predmetu Milenko Tomić i da li smatraju da je to protivzakonito prema navedenom članu Zakona o VSTS, dobili smo odgovor da se, u skladu sa zakonskim propisima, ne mogu oglašavati u vezi postupka koji je u toku pred ovim Sudom.
“Poštujući Vaš zahtjev koji zasnovan na Zakonu o slobodnom pristupu informacija, koji ste uputili ovom sudu napominjem da sam u predmetu koji navodite u zahtjevu član pretresnog vijeća i da zbog toga u smislu odgovarajućih odredbi Zakona o krivičnom postupku nemam zakonskog ovlaštenja da dajem bilo kakve informacije u vezi predmeta u pogledu kojeg tražite moje izjašnjenje. Svaka informacija koju bi dao bila bi disciplinski prekršaj pa zbog toga ovaj sud, a i ja kao član vijeća i predsjednik suda mora poštovati prvo Zakon i sve druge akte koji propisuju ponašanje sudije u postupku. Ovo se odnosi i na stav suda kao pravosudne institucije je u ovom postupku sud mora ostati nepristrasan do kraja postupka pa i dalje”, saopšteno nam je iz Okružnog suda Bijeljina.

 

online