Borci najzaslužniji za odbranu Srpske :: zoricakusmuk.info ::

Borci najzaslužniji za odbranu Srpske


Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su čast, ponos i evociranje uspomena osjećaji koji preovladavaju kod demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske koji su učestvovali u svečanom defileu povodom Dana Republike.

Ostojić je naglasio da oni imaju obavezu prema 23.000 najhrabrijih među njima, koji su svojim životima platili slobodu koju mi danas uživamo.

- Oni su nam ostavili Republiku Srpsku koju moramo da čuvamo. Imamo obavezu i prema mladim generacijama, jer oni imaju pravo da žive u slobodi, da se izjašnjavaju kao Srbi, pravoslavci, da pišu ćirilicu i da slobodno obilježavaju važne datume kao što je Dan Republike - istakao je Ostojić.

On je dodao da su borci Vojske Republike Srpske najzaslužniji za odbranu Srpske koja je nastala u miru, 9. januara 1992. godine.

- Oni su svoje živote ugradili u temelje Srpske. Ta kultura sjećanja se mora njegovati i čuvati - poručio je Ostojić pred početak svečanog defilea povodom Dana Republike.

Prema njegovim riječima, borci moraju da budu dobro tretirani i da se vrednuje njihov doprinos, jer su udahnuli suštinu Deklaraciji o osnivanju Republike srpskog naroda u BiH.

- Zato je važno da im se oda počast i da se nigdje ne stide da kažu da su bili dio Vojske Republike Srpske - naglasio je Ostojić.

Prošli vijek bio je vijek stradanja, a vijek u kojem živimo, rekao je Ostojić, biće vijek mira, razvoja i prospertiteta, a junaštvo će se iskazivati samo u sportskim takmičenjima.

On je istakao da je impertiv za srpski narod mir i da sloboda nema alternativu.

RTRS

 

online