Iz FZO RS i dalje tvrde da hakeri nisu ukrali podatke: IZIS sa radom kreće sredinom januara :: zoricakusmuk.info ::

Iz FZO RS i dalje tvrde da hakeri nisu ukrali podatke: IZIS sa radom kreće sredinom januara


Sektor za informacione tehnologije Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u vezi sa situacijom nastalom usljed hakerskog napada na IZIS, dao je preporuke zdravstvenim ustanovama, a kako bi se obezbijedili svi preduslovi za bezbijedno puštanje u funkciju IZIS-a, kada za to dođe vrijeme.
 
Inače, na osnovu dobrih praksi i preporuka stručnjaka iz oblasti bezbjednosti informacionih sistema, iako je baza zdravstvenih podataka sačuvana, odlučeno je da se sistem još ne pušta u funkciju.
 
Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su za eksterne korisnike (zdravstvene ustanove koje ne rade na aplikacijama IZIS-a), a kako bi se unaprijedio sigurnost sistema, dali preporuku da eksterni sistemi iskoriste ovaj period i provjere i provjere bezbjednost svojih informacionih sistema (skeniranje radnih stanica, promjena administratorskih naloga, naloga vaših korisnika i slično).
 
Nakon završetka aktivnosti na otklanjanju posljedica i uspostavljanja normalnog funkcionisanja sistema, eksterne korisnike će, kažu iz FZO RS puštati postepeno i uz dokaze da su sprovelipotrebne mjere zaštite u svojim sistemima.
 
Ukoliko ne postupite po datim preporukama, za eventualne posljedice i nastalu štetu, Fond zdravstvenog osiguranja neće snositi odgovornost. Za zdravstvene ustanove koje koriste aplikacije IZIS-a, Zdravstvene ustanove, koje koriste aplikacije IZIS-a, obavezne su da postupaju po instrukcijama Fonda zdravstvenog osiguranja i da prvenstveno iz bezbjedonosnih razloga neće biti dozvoljeno korištenje drugih aplikacija i programa – poručili su iz FZO RS.
 
Kako dodaju iz ove ustanove, administratore zdravstvenih ustanova koje koriste aplikacije IZIS-a, pravovremeno će obavijestiti o aktivnostima koje treba da preduzmu na svojim lokalnim računarskim mrežama.
 
– Dakle, u međuvremenu dok ne počne rad u IZIS-u, dužni ste pružati zdravstvenu zaštitu građanima,prema ranije datim instrukcijama Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske – kažu oni.
 
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je nad Integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom Srpske učinjeno kriminalno djelo i naveo da očekuje da će sistem biti uspostavljen za 10 do 15 dana.
 
Šeranić je rekao da se u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske kontinuirano radi na uspostavljanju i podizanju baze IZIS-a, te da je bitno da se sve u okviru navedenog sistema provjeri prije nego što bude podignut.
 
Važno je da su podaci sačuvani, da imamo adekvatne “bekap” baze koje će omogućiti da onog trenutka kada se podigne IZIS on adekvatno i funkcioniše – rekao je Šeranić.

Srpska Info

 

online