"Šverceri" nabili cijene mesa: Ko bi rekao da će jeftinija biti jagnjetina od prasetine :: zoricakusmuk.info ::

"Šverceri" nabili cijene mesa: Ko bi rekao da će jeftinija biti jagnjetina od prasetine


Građanima u Srpskoj jedan oglas na internetu privukao je posebnu pažnju, u kome se navodi da je cijena prasića 17 KM po kilogramu žive vage.
 
Kada je riječ o cijeni jagnjetine po živoj vagi, ona je zbog povećane potražnje skočila do 11 KM, odnosno se od devet do 11 KM.
 
-Nedovoljna ponuda u odnosu na potražnju na tržištu uzrokovana afričkom kugom kod nas je dovela do veće potražnje nego što imamo ponude. Sa druge strane, niko od poljoprivrednih proizvođača ne prodaje prasiće po tako visokoj cijeni – rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković. Kako je rekao, maksimalna cijena po kojoj proizvođači prodaju prasiće po kilogramu je 12 KM, sve preko toga po višoj cijeni prodaju preprodavci, odnosno šverceri.
 
-Kako je nerealno bilo kada smo prodavali ispod proizvodne cijene, tako ni ovo sada što se dešava nije realno. Takođe, kako primjećujemo, na tržištu je povećana potražnja za jaganjcima. Sve što se dešava sada plaćaju krajnji potrošači te se bojim da bi ovo moglo da se zadrži još jedan period – rekao je Marinković.

Srpska info

 

online