U Prijedoru obilježen Dan sjećanja na ubijene i protjerane Srbe u Oluji :: zoricakusmuk.info ::

U Prijedoru obilježen Dan sjećanja na ubijene i protjerane Srbe u Oluji


Uz prisustvo velikog broja građana, Republika Srpska i Srbija zajednički su u Prijedoru obilježile Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u pogromu "Oluja", hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1995. godine.

Centralno obilježavanje Dana sjećanja prvi put održano je u Republici Srpskoj.

Obilježavanju su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i drugi zvaničnici Srpske i Srbije.

Patrijarh Porfirije je u obraćanju okupljenima rekao da je mir najviša vrijednost, uslov bez kojeg nema istinskog ljudskog dostojanstva, pozivajući sve, prije svega, vjerske lidere, da se čuva i izgrađuje mir među ljidima i narodima.

Predsjednik Srpske istakao je da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat SAD i Hrvatske koja je jedva dočekala da etnički očisti ovaj prostor od Srba.

Predsjednik Srbije rekao je da je hrvatska akcija "Oluja" zločin etničkog čišćenja, iako to u Evropi ne žele da kažu.

Vučić je poručio da će Srbija uvijek biti uz narod Republike Srpske.
Obilježavanje 28 godina od ovog velikog srpskog stradanja i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata organizovali su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Podsjećamo, predsjednici Srpske i Srbije danas su položili vijence na spomen-obilježje i budući kompleks sa spomen-kapelom srpskim izbjeglicama ubijenim na Petrovačkoj cesti u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

RTRS


 

online