Mališani s Kosmeta prvi put u Nevesinju :: zoricakusmuk.info ::

Mališani s Kosmeta prvi put u Nevesinju


U okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" 46 djece s Kosmeta prvi put boravi u Nevesinju. Osim Nevesinja, domaćini djeci sa Kosova i Metohije ove godine je još 18 opština i gradova.

Tokom sedmodnevnog boravka domaćini iz Hercegovine su za djecu sa Kosova i Metohije organizovali brojne aktivnosti. Smješteni su u porodicama za koje imaju samo riječi hvale.

- Porodica je sjajna mnogo smo se zbližile, mislim da ćemo se dugo družiti i ostati u kontaktu, a ovdje se možemo slobodno kretati za razliku od Zvečana - priča Ružica Petković iz Zvečana.

Među djecom iz Zvečana u Nevesinje je stigao i Strahinja Vuković, dječak iz 13-člane porodice, čiju sestru Kseniju Odbor stipendira već četvrtu godinu.

- Ovo mi je prvi put da dođem u Republiku Srpsku. Drago mi je što sam došao, mnogo je lijepo. Imam osam sestara, dva brata i ja, najstariji brat ima 20 godina, a najmlađi jednu godinu - priča Strahinja.

Ova humana misija širi se iz godine u godinu, pa je Nevesinje nova opština u Republici Srpskoj koja je postala prijatelj djeci sa Kosova i Metohije.

- Zahvalna sam svima što su nam pružili priliku da pokažemo makar jednim dijelom koliko nam je stalo do Kosova, do naše braće, vjere - naglašava Mara Šaran, direktorica Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke, nije krio zadovoljstvo ovom posjetom.

- Mislim da će ovo ostaviti veliki značaj na djecu i u Nevesinju i u Republici Srpskoj, a posebno na Kosovu i Metohiji. Pošto je njihov život veoma težak, složen, nemaju pravu slobodu, ova djeca ni jedan dan nisu živjeli u pravoj slobodi - kaže Arlov.

U okviru projekta koji, jedanaesti put organizuje Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, u Srpskoj boravi oko 800 mališana.

RTRS


 

online