Do indeksa najteže na medicini i ekonomiji :: zoricakusmuk.info ::

Do indeksa najteže na medicini i ekonomiji


Prava bitka za indekse juče se odigrala u amfiteatrima medicinskog, ekonomskog, ali i elektrotehničkog fakulteta, gdje je broj prijavljenih kandidata znatno premašio predviđene upisne kvote, a zahvaljujući dobroj promociji visokoškolskih ustanova veliko interesovanje vladalo je i za nove i inovirane studijske programe poput geografije, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Na javnim univerzitetima u Srpskoj juče su održani prijemni ispiti, a na fakultetima u okviru Univerziteta u Banjaluci za upis na prvom roku stiglo je oko 2.100 prijava.

Prema riječima portparola banjalučkog Univerziteta Darija Stankovića najveće interesovanje kandidati su pokazali tradicionalno za Medicinski fakultet, ne računajući strane studente koji do početka jula imaju mogućnost da se prijave.

- Veliki broj prijava stigao je i za Akademiju umjetnosti, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Ekonomski i Pravni fakultet te za studijske programe kao što su psihologija i predškolsko vaspitanje na Filozofskom fakultetu, kao i za srpski i ruski jezik. Takođe za inovirani studijski program geografija prethodnih dana je stiglo više prijava nego što je prošle godine upisano brucoša - rekao je Stanković i dodao da je najmanje kandidata polagalo prijemni na Rudarskom i Poljoprivrednom fakultetu.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić kazao je da je, kao i prethodnih godina, zadovoljan interesovanjem kandidata koji su uglavnom završili srednju medicinsku školu i gimnaziju.

- Najveće interesovanje je za smjer medicina, zatim dentalna medicina, a imamo i dovoljan broj prijavljenih za farmaciju. Takođe veliki odziv je za i fizioterapiju i radiološku tehnologiju - kazao je Škrbić.

Najviše upražnjenih mjesta, dodao je on, ostalo je za sanitarnu hemiju, sestrinstvo i babištvo.

- Iz ranijih godina znamo da ćemo ova upražnjena mjesta popuniti već na drugom upisnom roku. Tako da vjerujem da ćemo ići sa proširenjem lista studenata u prvoj godini, kao što je to bilo i ranije. Novina ove godine je to što sad imamo značajan priliv stranih studenata koji će studirati na nekim od studijskih programa na engleskom jeziku - istakao je Škrbić.

Odzivom kandidata u prvom roku zadovoljni su i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, posebno ako se uzmu u obzir novi i inovirani studijski programi, za koje su, kako je istakao dekan Goran Trbić, prilično kasno dobili licencu.

- Veoma veliko interesovanje ove godine imamo i za biologiju te prostorno planiranje. Generalno gledajući, prijavljeno je više studenata u prvom roku nego lani, a sve zahvaljujući dobroj promociji naših studijskih programa - kazao je Trbić.

Informaciju o broju kandidata koji su juče polagali primjeni ispit na fakultetima u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu nismo dobili, ali dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić za “Glas” kaže da je već izvjesno da će zbog velikog interesovanja tražiti proširenje liste za studijski program medicine, baš kao i prethodnih godina.

- Na provjeri znanja bila su 163 kandidata koja su konkurisala za studij medicine, a mjesta ima za njih 110. U toku je selekcija, ali sudeći prema preliminarnim rezultatima djeca su dobro uradila testove i palo  ih je svega petnaestak. Među prijavljenim kandidatima su mladi iz cijele Srpske, a posebno nam je drago što je 35 odsto djece iz Crne Gore i Srbije - rekao je Bokonjić. Dodao je da će danas prijemni ispit polagati oko 100 kandidata koji su konkurisali za druge studijske programe.

- I tu očekujemo da popunimo mjesta na defektologiji i stomatologiji u prvom upisnom roku, dok će kada je riječ o zdravstvenoj njezi vjerovatno ostati nekoliko mjesta za drugi upisni rok - naveo je Bokonjić i istakao da će strani studenti prijemni ispit polagati u julu i septembru.

Drugi upisni rok

Drugi upisni rok biće organizovan krajem avgusta na fakultetima koji u prvom roku ne upišu planiran broj studenata. Po potrebi fakulteti u Srpskoj, kao i prethodnih godina, organizovaće i treći upisni rok. Upis na drugi i treći ciklus studija, za koji je predaja dokumenata počela 19. juna, trajaće do 6. oktobra.

Glas Srpske

 

online