Evo kako kafa pomaže pri mršavljenju :: zoricakusmuk.info ::

Evo kako kafa pomaže pri mršavljenju


Iako nije čarobno rješenje za mršavljenje, nova istraživanja sugerišu da kafa može biti zdrav dodatak vašoj ishrani ako želite da izgubite nekoliko kilograma, zahvaljujući svojoj sposobnosti da reguliše apetit i pokrene vaš metabolizam.

Ne samo da jutarnja šoljica može donijeti brzi nalet energije, već može i podstaći gubitak težine. Jedna meta-analiza 13 studija iz 2019. godine pokazala je da je povećani unos kofeina povezan sa smanjenjem tjelesne težine, indeksa tjelesne mase (BMI) i tjelesne masti.

Prema nutricionistkinji Keli Džouns, kafa može djelovati kao sredstvo za suzbijanje apetita kod nekih ljudi. Zapravo, studije pokazuju da ispijanje kafe do četiri sata prije obroka može smanjiti unos energije, što može dovesti do gubitka težine.

Takođe je utvrđeno da kafa stimuliše i simpatički nervni sistem, granu autonomnog nervnog sistema za koju se pokazalo da smanjuje glad i povećava sitost.

Može ubrzati metabolizam

Neka istraživanja su otkrila da svojstva kafe koja podstiče gubitak težine mogu proizaći iz njenih efekata na energetski balans. Tačnije, veruje se da kafa povećava potrošnju energije ili količinu kalorija koje vaše tijelo sagorijeva svaki dan. Zajedno sa njegovom sposobnošću da smanji unos energije, ovo bi moglo pomoći u povećanju gubitka težine.

– U studijama, konzumiranje kofeina može povećati sagorijevanje kalorija 3 za oko 80-150 kalorija, kažu nutricionisti.

Može podstaći sagorijevanje masti

Pokazalo se da hlorogena kiselina, spoj koji se nalazi u zrnu kafe, podstiče metabolizam masti. Iako nije potpuno jasno kako djeluje, smatra se da hlorogenska kiselina reguliše određene enzime i puteve uključene u akumulaciju masti, čime se smanjuje tjelesna masnoća.

Druga istraživanja pokazuju da ispijanje šoljice kafe prije odlaska u teretanu takođe može biti korisno, zahvaljujući sadržaju kofeina, piše Klix.

Prema istraživanju objavljenom u Nutrients, konzumacija umjerene doze kofeina prije aerobnog vježbanja značajno povećava iskorištavanje masti tokom vježbanja. Pored toga, druga studija je pokazala da kofein povećava maksimalnu oksidaciju masti (ili sagorijevanje masti) tokom vežbanja do 29 odsto.

N1

 

online