Evo kako prepoznati prave domaće jagode :: zoricakusmuk.info ::

Evo kako prepoznati prave domaće jagode


Počela je sezona jagoda i svi ljubitelji ne mogu da dočekaju da ih konzumiraju! Poznato je da ovo voće ima mnogo vitamina, minerala i antioksidanasa.

Jagode su bogate vitaminom C i imaju brojne zdravstvene prednosti. Pomažu u očuvanju zdravlja srca, jačaju imunitet, smanjuju nivo holesterola, smanjuju rizik od upala u organizmu i pomažu u očuvanju zdravlja crijeva.

Ljekari sa britanskog univerziteta Oksford preporučuju da ih konzumirate samo onoliko koliko može da vam stane u šaku, bez dodatka šećera i samo dva do tri puta nedjeljno između 17 i 19 sati poslijepodne, navodi se na sajtu Medikal dejli. Ipak, svi se pitamo kako da prepoznamo prave domaće jagode i da ne kupimo one koje nemaju ukus, a ni miris.

Prvo što treba da znate, to je da se u prodavnicama uglavnom pojavljuju uvozne na početku. Prodavci čak mogu da istaknu da su domaće, ali istina je da prave domaće stižu u rafove nešto kasnije. Druge stvari po kojima možete da vidite o kakvim jagodama je riječ jesu boja i miris.

Zdrave domaće jagode imaju jarko crvenu boju i prepoznatljiv miris, a razlika se najviše vidi unutra.

Uvozna ima malo sjemenki i unutra je svijetlo roze boje, a ukoliko je takođe crvena boja unutra dominantna, to je znak da je tretirana pesticidima. Domaća zdrava jagoda ima dosta sjemenki unutra, a peteljka je svijetlo zelene boje i ima zemljani miris.

Takođe, domaće jagode možda ponekad izgledaju “neuglednije”, nisu savršenog oblika, ali to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

Srpska Info

 

online