Neradna nedjelja kao politički argument u kampanji opoziva :: zoricakusmuk.info ::

Neradna nedjelja kao politički argument u kampanji opoziva


Odluka o neradnoj nedjelji jedan je od važnijih argumenata u kampanji za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića. 

Partije okupljenje oko Platforme “Pokrenimo Bijeljinu” podsjećaju da je samo zahvaljujući njihovim glasovima usvojena odluka o neradnoj nedjelji i da će ostati na snazi do daljnjeg, dok Petrovićevi pobornici šalju poruke kako će neradna nedjelja biti ukinuta, ako on ne ostane u fotelji. 

Privrednici sa treće strane upozoravaju da kupci iz Bijeljine i okoline, zajedno sa građanima Srbije koji su ranije vikendom dolazili u trgovine u Semberiji, sada idu u tržne centre u Ugljeviku, Brčkom, Orašju ili Tuzli i tamo prave promet.

Privredna društva na području Semberije ističu i da su, prije ukidanja rada trgovina nedjeljom, posjete kupaca bile veće za 30% u odnosu na radne dane, dok je posjeta ugostiteljskim objektima bila bolja i za 40%. Tokom 2022. godine zabilježeno je umanjenje prometa od 12% kao i smanjenje broja zaposlenih ili broja radnih sati za oko 10%. 

Samo jedan tržni centar na području Bijeljine, prijavio je kako je tokom prošle godine ostvario manji promet za skoro million maraka. Sa druge strane su komentari dijela građana koji smatraju da je odluka o neradnoj nedjelji dobra i da radnici u tržnim centrima imaju pravo na neradni dan, iako to, kažu privrednici, uopšte nije sporno, jer je to pravo regulisano zakonom koji predviđa četrdesetočasovnu radnu nedjelju i slobodan dan.

Područna privredna komora Bijeljina je u svojoj zvaničnoj Inicijativu za ukidanje nedjelje kao obaveznog neradnog dana u trgovinama navela i apsurd da radnici u apotekama u tržnim centrima i dalje mogu dolaziti na posao iako centri ne rade, kao i da radnici na pumpama rade obavezno nedjeljom, ali ne smiju prodavati druge artikle. Za Komoru bi kao prihvatljivo rješenje bilo i proglašenje nedjelje kao neradnog dana na području cijele BiH, kako bi se obezbijedilo da svi privrednici budu u ravnopravnom položaju. 

Odluku o neradnoj nedjelji gradonačelnik Bijelljine, koristi kao jedan od ključnih argumeneta u borbi za svoj opoziv optužujući drugu stranu da će je ukinuti. 

Koalicija okupljena oko platforme ,,Pokrenimo Bijeljinu”, koja zagovara Petrovićev opoziv tvrdi da odluku neće dirati, da će poštovati volju građana o neradnoj nedjelji i poručuje da je za Petrovića svaki dan u protekle dvije godine bio neradni, a ne samo nedjelja.

 

online