“Ni po babu ni po stričevima” – Kome Petrović dijeli narodni novac? :: zoricakusmuk.info ::

“Ni po babu ni po stričevima” – Kome Petrović dijeli narodni novac?


Nakon što se u javnosti pojavila protestna poruka radnika Gradske uprave grada Bijeljina, u kojoj ističu da im plata kasni, a da nove ljude svakodnevno dovode u Gradsku upravu, radnici su se oglasili sa novom porukom u kojoj navode da je za deset dana februara iz gradske kase isplaćeno 1,3 miliona maraka.

U poruci koja kruži društvenim mrežama navodi se da radnici i dalje čekaju zarađene plate dok se, prema njihovim riječima, “finansiraju gluposti”.

“Poštovane kolege, ukoliko već niste vidjeli, u prvih deset dana februara isplaćeno je oko 1,3 miliona maraka od strane naše gradske uprave. Pogledajte na sajtu izvode kome se šta plaća. Bitno je da za naše plate i dalje nema. Bukvalno finansiraju gluposti, a mi čekamo svoje zarađene plate. Koliko ćemo još čekati”, navodi se u poruci.


U protestnoj poruci radnici su ranije istakli da je novac po zahtjevu podijeljen raznim udruženjima. U pregledu dnevnih finansijskih transakcija dostupnom na zvaničnoj stranici grada Bijeljina može se, između ostalog, vidjeti da je za tih deset dana na račune 29 udruženja i sportskih kolektiva uplaćeno 106 000 KM. 

Među onima koji su dobili najviše novca su Lovačko udruženje Semberija (15 000 KM), Kolo srpskih sestara iz Crnjelova (10 000 KM), te FK “Podrinje” Janja i FK Ljeskovac ( po 10 000 KM).

Značajna suma uplaćena je i na račun Udruženja manekena i modnih kreatora iz Federacije Bosne i Hercegovine, koje je iz gradskog budžeta, po zahtjevu, inkasiralo 5000 KM.

Pored toga, značajan dio novca  iz gradske kase od početka februara otišao je i na uplate rata kredita, ali i ino plaćanja.

S obzirom da je riječ o jednokratnim isplatama, odnosno isplatama “po zahtjevu”, kako je u pregledu dnevnih transakcija navedeno, jasno je da nije riječ o redovnim budžetskim tranšama za udruženja i kolektive sa područja grada.

Da nije riječ o redovnoj praksi, pokazuje i podatak da su u istom periodu prošle godine zabilježene samo tri ovakve transakcije.

Podsjetimo, nezadovoljni radnici Gradske uprave Bijeljina su u jučeranjoj poruci upozorili da im kasne plate i da im je egzistencija ugrožena. Prema njihovim tvrdnjama, u Gradskoj upravi Bijeljina nemaju gdje da sjede jer se svakodnevno dovode novi ljudi, te da je trenutno “više od 200 novozaposlenih po raznim osnovama”.

 

online