Nedeljko Ćorić, v.d. direktora “Autoputeva RS”: Srpska nove kilometre autoputeva dobija 2025. :: zoricakusmuk.info ::

Nedeljko Ćorić, v.d. direktora “Autoputeva RS”: Srpska nove kilometre autoputeva dobija 2025.


Nove kilometre autoputa Srpska bi mogla da dobije za dvije godine, odnosno 2025. godine, jer bi tada trebalo da bude završena gradnja dionice od Bijeljine do Rače, rekao je u intervjuu “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora “Autoputeva RS” Nedeljko Ćorić.

On je naglasio da su s predstavnicima “Autocesta FBiH” i Brčkog uspjeli dogovoriti kuda će prolaziti trasa autoputa od Beograda do Sarajeva kroz Brčko distrikt. 

- Srpska bi do kraja godine mogla da ima ugovorene projekte vrijedne 1,60 milijardi maraka - naveo je Ćorić, koji smatra da bi trebalo ukinuti prevoz velikih tereta na magistralnim i regionalnim putevima i to na dionicama gdje Srpska ima izgrađene autoputeve.

GLAS: Koje projekte trenutno realizuju “Autoputevi RS”?

ĆORIĆ: U toku je realizacija više projekata. To su, između ostalog, dionica od Putnikovog brda do granice sa FBiH, ali i trase od Vukosavlja do Brčkog. Pored toga, tu je i realizacija autoputa od Beograda do Banjaluke, odnosno dionice od Rače do Bijeljine gdje su radovi u toku, a ista situacija je i na trasi od Banjaluke do Prijedora. Pregovaramo trenutno i u vezi s gradnjom trase od Brčkog do Bijeljine. Raspisan je tender za taj projekat. Pregovore vodimo i u vezi s gradnjom trase od Johovca do Vukosavlja i za taj projekat je takođe raspisan javni poziv. 

GLAS: Šta je s trasom budućeg autoputa koji će povezivati Sarajevo i Beograd, a koja prolazi kroz Brčko distrikt?

ĆORIĆ: Pregovaramo s predstavnicima Brčko distrikta kako bismo našli rješenje i za gradnju ove dionice. “Autoputevi RS” i Vlada Srpske spremni su da preuzmu finansiranje te trase kako bismo zaokružili mrežu autoputeva kroz Republiku Srpsku i spojili dva najveća srpska grada s jedne i druge obale rijeke Drine. Uspjeli smo tu da se usaglasimo oko same trase, tako da je ostalo još da definišemo način gradnje te dionice i riješimo imovinsko-pravne odnose. Mi imamo tu načelan dogovor i s “Autocestama FBiH” da svako finansira svoju dionicu.

GLAS: Možemo li očekivati završetak nekih od najavljenih projekata u ovoj godini? Kada možemo očekivati da Srpska dobije nove kilometre autoputeva?

ĆORIĆ: U ovoj godini neće biti otvaranja novih dionica. U toku je realizacija projekata koji zahtijevaju duži rok gradnje. Prve nove kilometre autoputeva Srpska bi trebalo da dobije puštanjem u saobraćaj dionice od Bijeljine do Rače. Gradnja te trase počela je prošle godine, a rok za završetak je tri godine. Dakle, 2025. godine Srpska bi trebalo da dobije nove kilometre autoputeva.

GLAS: Kolika je vrijednost projekata koji se trenutno realizuju i koji su u pregovorima?

ĆORIĆ: Ta vrijednost mjeri se sigurno više od milijardu maraka. Ne znamo kolika je tačno njihova vrijednost, jer su u toku i tenderske procedure za pojedine projekte. U ovom trenutku jedini ugovor gdje je definisana vrijednost jeste ovaj projekat od Bijeljine do Rače i na Putnikovom brdu. Vrijednost prvog projekta je 260 miliona, a drugog 93 miliona evra. Pored toga, za dva projekta koje sam već spomenuo tek treba da dođemo do konačne cijene. Kada se svi projekti zbroje kako oni čija je realizacija u toku, tako i oni o kojima pregovaramo, očekujemo da će do kraja godine imati ugovorene projekte teške više od 1,600 milijardi maraka. 

GLAS: Najavljeno je da bi vozači iz Srpske, Srbije i FBiH mogli dobiti jedinstveni TAG uređaj za elektronsku naplatu putarine na autoputevima. Šta je s tim?

ĆORIĆ: Već u toku iduće sedmice imaćemo nastavak pregovora i nadam se da ćemo već tu imati konačan dogovor. Pregovori oko uvođenja jedinstvenog TAG uređaja traju već neki period. Ovo je prva faza, a ići ćemo i dalje, odnosno šire ka drugim zemljama zapadnog Balkana da se koristi jedinstveni TAG uređaj. On omogućuje vozačima da kada ga kupe u Srpskoj mogu ga koristiti i na autoputevima Federacije BiH i Srbije, a nadamo se nakon određenog perioda i pregovora i u drugim zemljama. 

GLAS: Da li vozači u Srpskoj mogu očekivati neke promjene po pitanju cjenovnika putarine, poskupljenje ili pak pojeftinjenje?

ĆORIĆ: Mi ne razmišljamo u pravcu da povećavamo cijenu putarine. Štaviše, razmišljamo o nekim akcijama kako bismo privukli što veći broj vozača na autoputeve i samim tim povećamo bezbjednost na autoputevima u Srpskoj i smanjimo gužve na određenim uskim grlima koje imamo na magistralnim i regionalnim putevima. Razmišljamo i o načinu kako da usmjerimo sav teretni saobraćaj na relacijama gdje imamo autoputeve, a u velikoj mjeri se trenutno koriste regionalni putevi. Štaviše, imamo jednu apsurdnu situaciju da taj pretovar koji se dešava na tim regionalnim i magistralnim putevima niko ne kontroliše i kazne ne postoje. Mislim da bi trebalo ukinuti prevoz velikih tereta na svim magistralnim i regionalnim putevima na dionicama gdje imamo izgrađene autoputeve. Prvenstveno to govorim zbog bezbjednosti jer su životi naših građana na prvom mjestu.

Prihod od putarine

GLAS: Koliko je 2022. godine prikupljeno novca od putarine?

ĆORIĆ: Više novca prikupljeno je nego godinu ranije. Prihod od putarine povećan je za više od tri miliona maraka, dok je prihod od akcize manji u odnosu na godinu ranije. Očekujem da ćemo i u idućem periodu imati rast prihoda po tom osnovu, jer sve ide u tom pravcu da ćemo povećati broj korisnika autoputeva. Siguran sam i da će naši stanovnici prepoznati benefite korištenja autoputeva.

​Glas Srpske

 

online