Višković: Pokazali smo da smo najstabilniji dio BiH :: zoricakusmuk.info ::

Višković: Pokazali smo da smo najstabilniji dio BiH


Formiranjem nove Vlade Republike Srpske, pokazali smo ono što pokazujemo sve ove godine. Da je Republika Srpska najstabilniji dio BiH, da prvi implementiramo izbore i da smo to uradili i ovaj put, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković gostujući u našem Jutarnjem programu.

Istakao je da je bio spreman da se pojavi u Narodnoj skupštini Republike Srpske i prije mjesec danas, ali kako je istakao morao je sačekati da se formira Vijeće naroda.

- Svjestan sam da je 2023. godina izazovna i da neće biti lakša ili relaksiranija od prethodnih. Pred nama su veliki izazovi - rekao je Višković.
Naglasio je da neće imati razumijevanja ako neko u kabinetu ili neko od ministara ne može odgovoriti dužnosti.

Ekonomski rast, digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Srpske, pet su prioriteta nove Vlade Republike Srpske.

Za većinu ovih ciljeva, preduslov je formiranje tri radne grupe, što je novina izvršne vlasti. Zadatak prve je izrada socijalne karte, druge demografska obnova, treće izrada Strategije održivog razvoja.

Podsjećamo, poslanici Narodne skupštine izabrali su novi saziv Vlade Republike Srpske, koju će predvoditi Radovan Višković.
Za izbor Vlade i premijera glasala su 74 poslanika, od čega ih je 51 bilo za, a 23 protiv.

U 16. sazivu, od 16 ministara 11 je novih. Glasanju u parlamentu je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Nakon izbora, premijer i ministri položili su zakletvu.

Po političkim partijama 10 ministarstava je pripalo SNSD-u, dva je dobila Socijalistička partija, a po jedno DEMOS, Ujedinjena Srpska, Pokret za državu i NPS.

Novim sazivom ispoštovan je dogovor vladajućih stranaka, ali i Ustavom zagarantovan broj ministara iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.
 
RTRS

 

online