Bijeljina dobija spomenik posvećen dječaku Slobodanu Stojanoviću :: zoricakusmuk.info ::

Bijeljina dobija spomenik posvećen dječaku Slobodanu Stojanoviću


Dječak Slobodan Stojanović koji je svirepo ubijen u odbrambeno-otadžbinskom ratu dobija spomenik u Bijeljini. Inicijativa je to predsjednika skupštine grada Bijeljina Aleksandra Đurđevića, a koja je usvojena na skupštinskog sjednici. Ovaj spomenik biće postavljen u parku na Gradskom trgu.

“Slobodan Stojanović je kanonizovan od strane Srpske pravoslavne crkve što daje dodatno na značaju i važnosti, zašto ta bista treba da bude u gradu Bijeljina i to neće biti samo bista Slobodanu Stojanoviću nego svoj tragično postradaloj djeci u ratovima koje ovdje nažalost imamo vrlo često”, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.
 
Idejno rješenje, izrada spomenika i svi propratni radovi postavljanja spomenika i njegove montaže poklon su porodice Mirković koja se bavi kamenorezom. Drago Mirković izradio je preko 600 spomenika poginulim borcima, za šta je dobio i brojna priznanja Boračke organizacije Republike Srpske. Svojim rukama trenutno stvara i ovo djelo koje ce zauzeti posebno mjesto u centralnom dijelu grada.
 
“Radi se o spomeniku koji je napravljen u našoj porodičnoj radionici u Bijeljini. Urađen je od granita, može se reći vrsne kategorije. Može trajati stotinama pa i hiljadama godina, a u sklopu tog spomenika je i reljef koji je finansirala boračka organizacija Republike Srpske. Reljef sa likom Slobodana Stojanovića”, rekao je Drago Mirković, kamenorezac.
 
Na spomenik biće uklesane poruke umnih ljudi i znamenitih pjesnika. Njegova visina iznosiće 4 metra i 19 centimetara. Preostaje samo da Gradska administracija u najkraćem roku odgovori zahtjevima za odobrenje lokacije.

Atv

 

online