Stevandić: Dejtonskim sporazumom spriječen nestanak Srba :: zoricakusmuk.info ::

Stevandić: Dejtonskim sporazumom spriječen nestanak Srba


Dejtonskim sporazumom spriječen je nestanak srpskog naroda na prostoru BiH zbog čega se ovaj praznik i slavi u Republici Srpskoj, gdje Srbi danas imaju, ne samo ličnu percepciju nacionalnog autoriteta i suvereniteta, već institucionalni napredak, ocijenio je predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

Vjerovatno se iz nekih sličnih razloga ovaj praznik ne slavi u Federaciji BiH (FBiH). Iskustva iz Republike Srpske Krajine, koja nije imala takav sporazum, su tragična pola miliona ljudi u roku od 20 godina je potpuno izbrisano i sada su na procentu koji je nevjerovatan za istoričare i demografe, izjavio je Stevandić danas novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da predstavnici Republike Srpske sada pokušavaju mirnim i demokratskim putem da vrate nadležnosti koje je Srpska dobila u Dejtonu.

Stevandić kaže da je dejtonski Ustav najznačajniji za sve narode, jer je njime uspostavljen mir u BiH.

– Za Srbe je to najznačajnije zato što su to viševjekovne težnje našeg naroda da donosi odluke na teritorijama gdje je većina i gdje je naša većina uništavana bilo turskim, ustaškim ili austrougarskim pogromima – rekao je Stevandić.

On je naveo da je srpski narod prvi put došao u poziciju da samostalno odlučuje na teritorijama na kojima ima većinu i gdje je oduvijek imao kulturna, istorijska i svaka druga obilježja državnosti, koja je jedini čuvar ne samo nacionalnog suvereniteta i digniteta, nego i fizičkog opstanka.

Komentarišući mogućnost da neki poslanici koriste takozvani “bijeli hljeb” u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Stevandić je rekao da je bivši potpredsjednik republičkog parlamenta Milan Petković to pitanje ranije stavio u skupštinsku proceduru, ali je većina poslanika i vlasti i opozicije glasala da se ne ukine “bijeli hljeb”.

On je rekao da mu je poznato da je Marinko Dragišić iz Ujedinjene Srpske odbio mogućnost korištenja “bijelog hljeba”.

Punih 27 godina navršilo se danas od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

 

online