Patrijarh: Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najprije sebi :: zoricakusmuk.info ::

Patrijarh: Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najprije sebi


Sva vrata ovog svijeta su otvorena za mene, kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma - Pećke patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem, rekao je patrijarh srpski Porfirije danas nakon što vlasti samoproglašenog Kosova na prelazu Merdare nisu dozvolile njemu i sedmorici arhijereja SPC da uđu na Kosovo i Metohiju, kako bi u utorak prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasjedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

- Kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vjernik, znam i poručujem da će ta vrata prije ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najprije sebi, a potom i svim ljudima. Oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću - naveo je patrijarh Porfirije.

On se zapitao šta li se tek dešava sa "Srbima koji žive u getima na KiM, kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja".

- Ja im poručujem da izdrže, jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti. Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za patrijarha srpskog, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namjere. Sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo - rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su danas sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gdje će u devet sati početi liturgija.

Sabor će sutra početi u kripti prizivom Svetog duha u Hramu Svetog Save gdje će se okupiti svi arhijereji SPC.

Radni dio Sabora pod predsjedništvom patrijarha Porfirija počeće u kripti Hrama Svetog Save, a poglavar SPC će se na samom početku svečane sjednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje u narednih nedjelju dana.

Tanjug

 

online