Google sprema promjenu koja se mnogima neće svidjeti :: zoricakusmuk.info ::

Google sprema promjenu koja se mnogima neće svidjeti


Google razmišlja o naplati novih "premijum" funkcija koje pokreće generativna vještačka inteligencija, što bi bila najveća promjena u njegovom poslovanju sa pretraživanjem. Predložena rekonstrukcija pretraživača bi značila prvi put da je kompanija stavila bilo koji od svojih ključnih proizvoda "pod ključ" što mnogi smatraju znakom da se Google još uvijek bori sa tehnologijom koja ugrožava njen posao oglašavanja, skoro godinu i po dana nakon debija ChatGPT-a.

Google razmatra opcije uključujući dodavanje određenih funkcija pretraživanja zasnovane na vještačkoj inteligenciji u svoje premijum usluge pretplate, koje već nude pristup njihovom Gemini AI asistentu u Gmailu i dokumentima.

Inženjeri razvijaju tehnologiju potrebnu za implementaciju usluge, ali čelnici Googlea još nisu donijeli konačnu odluku o tome da li ili kada da je pokrenu, prenose strani mediji.

Googleov tradicionalni pretraživač bi ostao besplatan, dok bi se oglasi i dalje pojavljivali pored rezultata pretrage čak i za pretplatnike. Ali naplata bi predstavljala prvi put da je Google koji je godinama nudio besplatne potrošačke usluge i u potpunosti se finansirao oglašavanjem, tražio od korisnika da plate za poboljšanja svog osnovnog proizvoda za pretragu.

Google je prošle godine prijavio 175 milijardi dolara prihoda od pretrage i srodnih oglasa, što je više od polovine njegove ukupne prodaje, što predstavlja zagonetku za kompaniju oko toga kako da prihvati najnovije inovacije vještačke inteligencije uz očuvanje najvećeg pokretača profita.

Od novembra 2022, kada je OpenAI pokrenuo ChatGPT, Google se trudi da odgovori na konkurentsku prijetnju koju predstavlja veoma popularni chatbot. ChatGPT može dati brze i potpune odgovore na mnoga pitanja, prijeteći da učini suvišnom listu veza tradicionalnog pretraživača i unosne oglase koji se pojavljuju pored njih.

Google je počeo da testira eksperimentalnu uslugu pretraživanja zasnovanu na vještačkoj inteligenciji u maju prošle godine, predstavljajući detaljnije odgovore na upite, dok je istovremeno nastavio da predstavlja korisnicima linkove do dodatnih informacija i reklama.

Microsoft, koji ima ekspanzivno partnerstvo sa OpenAI, pokrenuo je poboljšanu pretragu zasnovanu na GPT-u i chatbot, koji se sada zove Copilot, u svom pretraživaču Bing prije više od godinu dana. Međutim, nove funkcije vještačke inteligencije nisu učinile malo da povećaju Bingov udio na tržištu, koji daleko zaostaje za Googleom.

Neki analitičari su upozorili da bi Googleov oglasni biznis mogao da pretrpi udare ako njegov pretraživač pruži potpunije odgovore generisane vještačkom inteligencijom koji više ne zahtjevaju od korisnika da kliknu na veb stranice njegovih oglašivača. Takođe, mnogi onlajn izdavači koji zavise od Googlea u pogledu internet saobraćaja strahuju da će manje korisnika posjetiti njihove sajtove ako Googleova pretraga zasnovana na vještačkoj inteligenciji izvuče informacije sa njihovih veb stranica i direktno ih predstavi korisnicima, prenosi "Blic".

Blic

 

online