Doktor otkrio koja hrana može uzrokovati probleme sa spavanjem :: zoricakusmuk.info ::

Doktor otkrio koja hrana može uzrokovati probleme sa spavanjem


Ako noću ne možete zaspati, za to bi mogla biti kriva vaša ishrana.
Milioni se svake noći muče odspavati makar koji sat – u komadu i na miru. Osim što je izuzetno naporno, nesanica može imati štetan učinak i na vaše zdravlje.
 
Osim problema s koncentracijom, nedostatak sna je čak povezan s hroničnim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes, moždani udar, depresija i bolesti srca.
 
Iako možda već znate da bi vam šoljica čaja od kamilice prije spavanja mogla pomoći da brže zaspite, pokazalo se da postoje i hrana i pića zbog kojih ćete teže zaspati, pa biste ih trebali izbjegavati kasno naveče, prenosi Mirror.
 
Začinjena hrana

Prema dr. Abhinavu Singhu, sertifikovanom ljekaru medicine spavanja i interne medicine, začinjena hrana može povećati kiselost u želucu i izazvati refluks kiseline, što može otežati spavanje. Želučana kiselina već je prirodno veća noću, a ako nastavi rasti zbog začinjene hrane, može poremetiti san. Štaviše, začinjena hrana takođe može povisiti vašu tjelesnu temperaturu, zbog čega vam vjerovatno neće biti baš najugodnije u krevetu.
 
Pica

Stručnjak za medicinu spavanja dr. Ruchir Patel rekao je da umak od paradajza može biti okidač refluksa kiseline na isti način na koji to može učiniti začinjena hrana. Zapravo, svaka hrana napravljena s paradajzom – uključujući umake za picu i tjesteninu – mogla bi vas držati budnima noću.
 
Osim toga, neki dodaci za picu, poput feferona, sadrže puno natrijuma i zasićenih masti, kojima treba dugo vremena da se probave i stoga mogu uzrokovati probleme sa spavanjem. Kako biste to izbjegli dr. Patel je preporučio izbjegavanje pice, ali i druge hrane s visokim udjelom natrijuma, do tri sata prije spavanja.
 
Hamburgeri

Baš poput feferona na pici, hamburgeri su još jedna masna hrana za koja tijelu treba više vremena da je probavi. Dr. Singh je rekao da se ovaj problem može još pogoršati ako je u vašem hamburger kečap, jer to opet može izazvati refluks kiseline. Poželite li se pravog hamburgera prije spavanja, stručnjaci predlažu da probate biljnu pljeskavicu koju tijelo lakše vari.
 
Mlijeko

Možda mislite da je mlijeko sasvim u redu kao piće prije spavanja – na kraju krajeva, bezbrojni filmovi i TV emisije pokazuju kako djeca uživaju u čaši toplog mlijeka prije spavanja. Ali prema dr. Patelu, stvari u stvarnom životu su vrlo različite. Mlijeko je još jedan proizvod koji može izazvati refluks kiseline zahvaljujući sadržaju laktoze. Ako očajnički želite mlijeko prije spavanja, pokušajte umjesto njega s biljnom verzijom jer ona ne sadrže laktozu.
 
Pitoma nana ili pepermint

Ako se volite opustiti uz šoljicu čaja od pitome nane ili uživati ​​u slatkišu od nane nakon večere kako biste očistili svoju paletu, možda vas to drži budnima noću. Baš kao i druge stavke na ovom spisku, pitoma nana može podstaći refluks kiseline što vas može spriječiti da utonete u san, stoga biste se trebali pobrinuti da uživate u poslastici s mentom samo tokom dana.
 
Šta jesti umjesto navedene hrane

Što se tiče stručnjaka, vaši kasnonoćni zalogaji trebali bi se sastojati od složenih ugljenihidrata, vlakana i nemasnih proteina. To znači jesti povrće, smeđu rižu, leću, pasulj i hljeb od cjelovitog zrna, uz proteine ​​kao što su perad i riba.
 
Osim što jedete, važno je i kada jedete. Dr. Singh je rekao da ako želite nešto pojesti neposredno prije spavanja, trebali biste imati manje od 300 kalorija. “Šaka orašastih plodova dobar je međuobrok jer sadrži vlakna i nezasićene masti.”

N1

 

online