Šta se radi s jagodama u rano proljeće? :: zoricakusmuk.info ::

Šta se radi s jagodama u rano proljeće?


S obzirom na natprosječno visoke temperature, započeo je i razvoj vegetacije jagoda. U rano proljeće, nasad ovoga voća zahtijeva određene postupke kako bi se osigurao zdrav i uspješan rast.

1. Čišćenje nasada

Prvo što trebate napraviti je pregledati i očistiti nasad. Uklonite sve suvo lišće, propale i oštećene biljke kao i ostatke organskog materijala koji se nakupio tokom zime. Na ovaj ćete način spriječiti bolesti i štetnike te potaknuti zdrav rast biljke. Takođe, otkinite stolone koji iscrpljuju matični grm jagode. Pritom budite pažljivi da ne oštetite biljku.

2. Gnojidba i prihrana

U ovo doba godine jagode trebaju hranjive supstance kako bi se zdravo razvijale i davale obilne plodove. U rano proljeće možete dodati ekološko ili konvencionalno gnojivo koje je posebno formulirano za ovu vrstu voća. One u svom početnom rastu trebaju azot i kalijum, a kasnije tokom rasta prihranjivanje jer imaju plitak korijen te su im potrebni i magnezijum i kalcijum.

3. Dobri susjedi

Zemlju oko jagoda prorahlite okopavanjem ili prozračivanjem. Između njih posadite češnjak ili luk koji poboljšavaju njihov okus i odbijaju štetnike. Jagode vole rasti i uz mahunarke, a od začinskog bilja uz timijan, kopar, komorač, kadulju i metvicu. Nikako ih ne sadite u blizini kupusnjača jer će jagode usporiti njihov rast.

4. Zaštita od mraza

Nakon čišćenja, u slučaju da postoji prijetnja od pojave jačeg mraza, razmotrite mjere za zaštitu nasada agrotekstilom, niskim tunelima, plastičnim folijama i sl., pokrivanje biljaka tkaninom ili korištenje protivmračnih sistema.

5. Potreba za vlagom

Provjerite vlažnost tla i zalijevajte prema potrebi. U rano proljeće, biljke mogu imati veću potrebu za vlagom dok se pripremaju za aktivni rast i cvat. Iako jagode jako vole malčiranje slamom (engl. strawberries, bobice sa slame) za sada ih nemojte malčirati jer se usljed previše vlage mogu pojaviti gljivična oboljenja.

​Nezavisne

 

online