Srbija predala zahtjev za vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o KiM :: zoricakusmuk.info ::

Srbija predala zahtjev za vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o KiM


Ambasador Srbije pri Misiji UN Nemanja Stevanović predao je danas zahtjev Srbije za sazivanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

U zahtjevu je navedeno da ga Srbija pokreće zbog aktuelne situacije na teritoriji Kosova i Metohije, ukazuje da je stanje u južnoj srpskoj pokrajini u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 i ističe da takva situacija nalaže održavanje posebne sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

Zahtjev je predat u Misiji Gvajane, koja je predsjedavajuća Savjetom bezbjednosti UN, a u inicijativi se navodi da je na Kosovu i Metohiji, koja je u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN u sastavu Srbije, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namjerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

"Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute - dinara na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u zahtjevu.

Ta odluka Prištine, kako se ukazuje, predstavlja kontinuitet mjera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od privremenih institucija samouprave u Prištini, čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora, što je trenutno u toku.

"Razornost pomenutih dugotrajnih mera represije takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca, u okviru kojih nelegalno ukidanje srpske valute - dinar predstavlja najsveobuhvatniji postupak u namernom podvrgavanju Srba nepodnošljivim životnim uslovima, upečatljivo ilustruje podatak da je više od 14 odsto Srba već napustilo prostor Kosova i Metohije samo za proteklih godinu dana", ističe se u zahtjevu.

Kako se navodi, rukovodstvo kosovskih Albanaca pomenutom mjerom ukidanja prometa srpskog dinara u potpunosti je lišilo Srbe i druge pripadnike nealbanskih zajednica njihovih redovnih mjesečnih plata, penzija, socijalne pomoći i drugih ličnih primanja.

"U sprovođenju te mere, rukovodstvo kosovskih Albanaca izvršilo je nasilne upade i gašenje srpskih institucija, opština i ambulanti na području Gore, Peći, Istoka, Kline i Prištine, kao i nezakonitu zaplenu novca koji je bio namenjen isplati socijalne pomoći i penzija Srbima u tim, mahom povratničkim, sredinama navedenih opština", napominje se u zahtjevu.

Dodaje se da odluka o ukidanju dinara onemogućava rad 922 privatna privredna subjekta u vlasništvu Srba, ali i funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i drugih institucija koje Srbima pružaju javne usluge na tom prostoru.

U zahtjevu se ukazuje i na masovno zastrašivanje srpskog stanovništva, bezrazoložno otvaranje vatre i prisustvo oklopnih borbenih vozila u srpskim sredinama i nelegalnu eksproprijaciju srpske zemlje za izgradnju nelegalnih albanskih policijskih baza.

U dokumentu se skreće pažnja i na nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/, prisvajanje i preimenovanje njenih hramova u albanske, kao i na preoravanje i uništavanje srpskih grobalja.

Srbija u zahtjevu za vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji podsjeća i na uvođenje osmomjesečnog ilegalnog embarga na srpsku robu i pljenidbu legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca. 

Tanjug

 

online