Gugl počinje s čišćenjem: Provjerite je li i vaš račun na listi za brisanje i kako ga sačuvati :: zoricakusmuk.info ::

Gugl počinje s čišćenjem: Provjerite je li i vaš račun na listi za brisanje i kako ga sačuvati


Gugl (Google) mjesecima priprema korisnike na brisanje njihovih neaktivnih računa, uključujući i profile na Gmailu, Driveu, fotografije pohranjene na Guglovom servisu itd.
 
Kompanija je korisnicima dala rok do 1. decembra, a danas kreće u akciju i počinje brisati brojne profile koji su korisnici godinama otvarali na Guglu. Prije brisanja tim će korisnicima poslati obavijesti kako bi im dala još jednu šansu da spase svoje podatke.
 
Neugodno iznenađenje
 
Svi koji svakodnevno koriste Gmail i ostale Guglove usluge nemaju razloga za zabrinutost i kompanija takve račune neće dirati, već su na udaru neaktivni računi, odnosno oni koji se nisu koristili najmanje dvije godine. Takvi računi, kako su ranije objasnili iz kompanije, mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju jer se na takvim starim i nekorištenim računima često koriste zastarjele lozinke kojih su se hakeri možda već dokopali. Na njima se takođe ne koristi dvostepena autentifikacija, pa su puno lakša meta za hakere i kibernetičke kriminalce, koji ih mogu preuzeti i onda s njih slati phishing mejlove, širiti prevare i slično.
 
Kako su ih korisnici često koristili samo za npr. prijavu na njuzletere, forume i slično, kako za to ne bi koristili pravu e-adresu koja bi im onda mogla biti zatrpana spamovima, mnogi su i zaboravili da su uopće otvorili takve adrese, pa ovo brisanje neće ni osjetiti. S druge strane, ako su takve profile koristili kao nekakav dodatni bekap za fotografije, videa i važne dokumente, njima će itekako biti u interesu da im Gugl ne izbriše te podatke.
 
Dvije godine
 
Na udaru su, dakle, profili na koje se korisnici nisu prijavili najmanje dvije godine. Stoga, ako želite sačuvati starije e-adrese, dokumente, fotografije i slično na koje ste možda već i zaboravili, sve što trebate napraviti jeste jednom se prijaviti na Google s tim podacima. Time ćete kupiti dodatne dvije godine korištenja tog profila i podataka na njemu, a nakon toga biće potrebno ponovno se prijaviti na taj profil barem jednom u dvije godine. Osim ako Gugl s vremenom ponovno ne promijeni pravila, no o tome će korisnike sigurno obavijestiti na vrijeme.
 
Za slučaj da ste zaboravili podatke ili lozinku za stari profil na Guglu, postoje načini, odnosno alati pomoću kojih se mogu vratiti. Lozinku ćete moći saznati, odnosno promijeniti pomoću alata za oporavak lozinke, za što ćete trebati odgovoriti na određena pitanja. Ako ste pak zaboravili e-adresu, postoji rješenje i za to. Gugl, naime, ima poseban alat za povratak adrese, no uz njega će vam trebati i telefonski broj ili druga e-adresa koju ste odabrali upravo za takve situacije kada naiđete na probleme s mailom.

Više informacija o načinu na koji ponovno možete pristupiti takvim računima pogledajte ovdje.

Nezavisne

 

online