Brže do mora: U Hrvatskoj će biti izgrađena cesta kojom će se skratiti put od BiH do Makarske :: zoricakusmuk.info ::

Brže do mora: U Hrvatskoj će biti izgrađena cesta kojom će se skratiti put od BiH do Makarske


U Hrvatskoj je planirano 20 cestovnih projekata, a jedan od njih je projekat kojim će se iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine skratiti put do Makarske rivijere.
 
Predsjednik uprave preduzeća Hrvatske ceste Josip Škorić je potvrdio da je riječ o projektima čija će realizacija početi sljedeće godine, s ukupnom vrijednosti višom od milijardu evra.
 
Projekat kojim će se skratiti put iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine do Makarske podrazumijevat će izgradnju puta Ravča - Drvenik. Riječ je o spojenoj cesti od čvora Ravča na autoputu A1 do trajektne luke u Drveniku na jadranskoj magistrali.
 
Ova saobraćajnica će biti duga 7,36 kilometara te će uključivati tunel kroz planinu Rilić dug 5,6 kilometara. Veći broj hrvatskih primorskih opština je iskazao zainteresovanost za izgradnju ove ceste, kao i pojedini hercegovački gradovi, među kojima su Ljubuški, Čapljina, Čitluk, Grude i Široki Brijeg.

Sabor Hrvatske je prošle sedmice usvojio finansijski plan Hrvatskih cesta za sljedeću godinu s projektima za 2025. i 2026., čime je odobren plan izgradnje novih saobraćajnica, prenosi Jutarnji list.

Mondo.ba

 

online