Da li ste pravilno pripremili svoj automobil za zimu? :: zoricakusmuk.info ::

Da li ste pravilno pripremili svoj automobil za zimu?


Iako još nema prave zime, niti je kalendarski nastupila, vremenske prilike već pokazuju zube hladnoće. Niske jutarnje i večernje temperature već uzimaju svoj danak i već vidimo kako neki vozači teže pale svoj automobil, a na planinama već smo svjedočili postavljanju lanaca na točkove. Kako se možete pripremiti za zimu i na šta treba obratiti pažnju?

Malo brige oko automobila prije dolaska prave zime može napraviti veliku razliku u sigurnosti i performansama vašeg automobila. Prije zimske sezone vrijedi pripremiti vozilo kako ne bilo neugodnih iznenađenja. Za adekvatno pripremljen i održavan automobil zima ne može biti tako strašna.

Gume


Zimski uslovi zahtjevaju korištenje guma koje osiguravaju bolje prijanjanje na klizavoj podlozi. Ako želimo ostati sigurniji i ne klizati po vlažnoj, sniježnoj ili zaleđenoj cesti, onda nam trebaju adekvatne sezonske gume. Zimske ili bar cjelogodišnje gume su uvijek bolji izbor od ljetnih guma koje nisu prilagođene za niske temperature. Ali nije dovoljno namontirati zimske gume i staviti prst u uho do proljeća. Ne zaboravite da redovno pratite njihovo vizuelno stanje, jer se nekad potkrade oštećenje ili neugodno ‘’strano’’ tijelo u vidu šarafa, eksera ili komada metala koji pokupimo kad se najmanje nadamo.

Takođe, važno je održavati odgovarajući pritisak koji preporučuje proizvođač, jer ne samo da to poboljšava vuču, već i smanjuje potrošnju goriva. U padinskim ili planinskim predjelima, računajte da će vam zatrebati lanci, a takvim uslovima smo već svjedočili i u novembru.

Tečnosti

Radne tečnosti igraju ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju vozila i održavanju istog u dobrom stanju. Svim vozačima preporučuje se redovno praćenje i zamjena, posebno u zimskim uslovima. Koje tečnosti su vitalne za ispravnost funkcionisanja vozila?


Motorno ulje – odgovorno je za zaštitu motora od habanja, čineći njegov rad lakšim. Zimi se preporučuje upotreba varijante odgovarajuće viskoznosti. Proizvođači obično preporučuju zamjenu svakih 10-15 hiljada kilometara, ali vrijedi se uvjeriti u stanje i količinu istog prije zimske sezone.


Rashladna tečnost (antifriz) – održava optimalnu temperaturu motora cirkulišući u sistemu za hlađenje kako bi se spriječilo pregrijavanje tokom rada. Preporučuje se zamjena otprilike svake dvije godine, ali je važna sezonska provjera njegovog stanja.


Kočiona tečnost – ovo je ključni element kočionog sistema odgovoran za koordinaciju sila koje se prenose sa pedale na pločice. Određuje efektivno i kontrolisano zaustavljanje vozila. Preporučuje se zamjena otprilike bar savko četiri godine ili češće, zavisno o učestalosti korištenja automobila i godišnjoj kilometraži.

Tečnost za pranje vjetrobranskog stakla – pomaže u održavanju čistih stakala i ubrzava proces efikasnog uklanjanja prljavštine, leda ili grudvica snijega. Zamjena bi se trebala vršiti dva puta godišnje: u proljeće za proljetno-ljetnu sezonu i u jesen za jesensko-zimsku sezonu.

Servo tečnost – odgovorna je za upravljački sistem stvarajući pritisak na nosač sile rotacije. To čini manevrisanje volanom lakšim i manje zahtjevnim, a volan se lakše vraća u prvobitni položaj nakon okretanja. Preporučuje se zamjena otprilike svakih 60.000 pređenih kilometara, ali vrijedi provjeriti njegovo stanje prije početka mraza.

Ulje mjenjača – odgovorno je za podmazivanje, a time i zaštitu mehanizama mjenjača, kao i sprječavanje njegovog pregrijavanja. Preporuke za zamjenu su slične onima za kočionu tekućinu - obično otprilike svakih 60.000 ili više pređenih kilometara, ali je važno stalno ga pratiti kako bi se izbjeglo povećano trenje i povećanje unutrašnje temperature.

Sateliti motora (akumulator i svjećice/grijači)

Niske temperature mogu smanjiti efikasnost akumulatora. Nema sumnje da je njegova efikasnost ključna za svaku upotrebu automobila. Odgovoran je za prenos električne energije do motora, kao i za pogon drugih sekundarnih potrošača vozila. Stoga je važno provjeriti njegovo stanje prije početka sezone.

Da bi motor radio, automobilu su potrebne i funkcionalne svjećice. Za benzince to su svjećice, a za dizel automobile - grijači. U dizel motorima se koriste samo za pokretanje motora, ali se ponekad mogu uključiti i tokom vožnje. S druge strane, benzinski motori zahtjevaju podršku generisane varnice tokom kontinuirane vožnje. Stoga je važno provjeriti njihovo stanje na određenoj kilometraži i izvršiti zamjenu, inače će biti nemoguće pokrenuti vozilo.

Zaštita trapa i poda automobila

Zimski uslovi, posebno u područjima gdje se koristi posipni materijal, mogu dovesti do korozije podnice i trapa automobila. Putevi povremno postaju prekriveni snijegom, ali i sa soli, pijeskom i kamenjem, što može oštetiti vozilo odozdo. Ako udarite u neželjeni element, postoji opasnost da će ošteti automobil. Zato nije zgoreg zaštititi podvozje odgovarajućim preparatima poput svojevrsnog premaza slojem voska ili bar češće isprati podnicu mlazom vode na samouslužnoj ili standardnoj praonici. Takve tečnosti su dostupne u svakoj auto-trgovini, a njihova primjena nikome ne bi trebala predstavljati problem zahvaljujući tehnici prskanja.

Ukoliko želite ozbiljniju zaštitu tretman pjeskarenja, uklanjanja korozije i nanošenje zaštitnog sredstva može biti jako isplativa investicija.


Opšti pregled

Bez obzira na vremenske prilike, nikad nećete pogriješiti ako sistematski pregledate svoje vozilo ili to prepustite profesionalcima. Redovni pregledi u servisu pomoći će vam da unaprijed otkrijete bilo kakvo oštećenje ili nedostatke, makar to bila dopuna ili zamjena neke od tekućina ili zamjena obične sijalice. Također je važno kontrolisati sistem grijanja i ventilacije.

Sam zimski period je doba kada je vidljivost na putu posebno otežana. Pokvarene sijalice su posljednje što vozač želi kada padne mrak poslije 16 sati. Trebali biste redovno provjeravati stanje svih svjetala u vašem automobilu i odmah zamijeniti dotrajale sijalice. Pored toga, svaki vozač, pogotovo onaj koji vozi duže relacije, treba da ima komplet za vanredne situacije u prtljažniku, uključujući lance za snijeg, kablove za paljenje, deku, lampu, obaveznu opremu i osnovni alat. Zahvaljujući tome, može pomoći sebi ili drugima u nevolji.

Klix.ba


 

online