Slovenija traži pomoć; Civilne zaštite iz BiH spremne :: zoricakusmuk.info ::

Slovenija traži pomoć; Civilne zaštite iz BiH spremne


Slovenija se četvrti dan bori sa poplavama. Vodostaj Mure jenjava, ali voda i dalje plavi kuće i dvorišta. Poplave su odnijele šest žrtava. Slovenija traži pomoć, od teške mehanizacije do pontonskih mostova. Civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH spremne su da pomognu Sloveniji, saopšteno je nakon zajedničkog sastanka u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Vodostaji Mure, Drave i Save srušili su rekorde. U opasnosti su i dalje Spodnje Krapje i Mota. Vanredno stanje od poplava je u Botovu, gdje je Drava prešla šest metara i premašila rekordni vodostaj za čak 30. Teška noć je i iza Murskog Središća, gdje je Mura jutros dosegla 543 centimetra - najveći vodostaj u istoriji. Poplavljeni su i dijelovi Drnja.

Slovenija ne pamti ovakve poplave - evekauisano je na stotine građana. Broj žrtava povećan je na šest, nakon što su pronađena tijela muškarca koji je radio na saniranju štete od poplava i još jedno tijelo u nabujaloj rijeci Temenici. Uništeni su brojni domovi, saobraćajna infrastruktura, srušeni mostovi. Brojni preduzetnici ostali su bez svega.

Slovenija očekuje pomoć od Evropskog fonda solidarnosti - već sada procjenjuju da će šteta biti i veća od pola milijarde evra. Putem Mehanizma EU za civilnu zaštitu zatražile su pomoć i od BiH u teškoj mehanizaciji za čišćenje terena, kao i pontonske mostove kojima raspolažu Oružane snage BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić rekao je da je da su civilne zaštite iz BiH spremne da upute pomoć Sloveniji za saniranje štete.

- Republička uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalna uprava civilne zaštite izrazile su spremnost za slanje raspoložive mehanizacije sa posadama za čišćenje terena, te ću kao ministar uputiti prijedlog Savjetu ministara za donošenje odluke o slanju međunarodne pomoći - rekao je Nešić.

V.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović smatra da Nešić treba odmah da obavi razgovor sa premijerima Srpske i Federacije BiH, jer je tražena pomoć u vlasništvu privatnih firmi koje trebaju pomoć staviti na raspolaganje po hitnom postupku.

- Radi se o bagerima, buseničarima i vidjećemo šta imaju i mogu da pruže privrednim subjekti u Republici Srpskoj, a odlučićemo i o načinu na koji će pomoć biti upućena iz Srpske - rekao je Novitović.

Novitović je boravio u Sloveniji kako bi pomogao da se na najbolji način koordiniše pružanje pomoći u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava. Kaže, Slovenija je primjer kako postupiti u ovakvim situacijama - angažovane su sve službe.

Najviše intervencija bilo je na području Murske Sobote i Slovenj Gradeca, a vatrogasci su na teren izlazili i u Celju, Ljubljani i Mariboru.

RTRS


 

online