Izlila se Sava u Hrvatskoj :: zoricakusmuk.info ::

Izlila se Sava u Hrvatskoj


Širom Hrvatske na snazi su redovne mjere odbrane od poplava, rijeka Sava izlila se iz korita u nekim područjima, a kod Brdovca je evakuisano stanovništvo.

Vodostaji širom Hrvatske su u blagom porastu uprkos vodenom talasu, koji je stigao i još stiže iz Slovenije, a rekordan protok Save očekuje se večeras.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da se vrhunac vodenog talasa na Savi očekuje oko 18 časova, a iz Hrvatskih voda navode da stanovnici glavnog grada u ovom trenutku nemaju razloga za brigu.

"Od juče uveče se koristi kanal Sava-Odra, koji preuzima dio vodenog talasa kako ne bi došlo do poplave u gradu. Taj kanal je izgrađen 70-tih godina i do sada se radi odbrane Zagreba od poplava morao koristiti samo sedam puta", rekao je Tomašević.

On je naveo da situacija zahtijeva oprez i pozvao građane da prate informacije koje će u narednih sati objavljivati nadležne državne i gradske službe.

Iz Hrvatskih voda navode da su trenutno najviše od rijeke Save ugroženi najniži dijelovi na području opšine Brdovec, prenosi Srna.

U saopštenju se dodaje da je prelivanje dijela savskih voda u kanal Sava-Odra započelo sinoć te da su zatvoreni svi putni pravci koji vode do njega.

Za potrebe snižavanja vodostaja, otvorena je i ustava Prevlaka, putem koje se dio savskih voda pušta u retenciju Lonjsko polje.

Iz MUP-a Hrvatske objavili su snimke poplavljenog područja u Zagrebu i okoline i pozvali građane da na područjima sklonima poplavama budu posebno oprezni, da ne kreću na put ako ne moraju, da prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravovremeno preoduzmu potrebne bezbjednosne mjere.

U Karlovcu je danas palo 47,9 milimetra kiše po kvadratnom metru, što znači da se najgore prognoze o obilnoj kiši nisu ostvarile, saopšteno je iz karlovačkog Štaba civilne zaštite, te naglasili da su interventne službe i dalje u pripravnosti, kao i da traje sanacija prijavljenih problema.

Vodni talas iz Slovenije juče je prvo zahvatio dijelove Međimurske i Varaždinske županije u Hrvatskoj.

U kanalu nedaleko od ostrva Brač, nekoliko kilometara od obale, danas se pojavila pijavica, dok visoki talasi na Pagu ugrožavaju brodove.

Nezavisne

 

online