Srbija: Јoš danas i sutra predaja oružja, građani dosad donijeli više od 78.000 komada :: zoricakusmuk.info ::

Srbija: Još danas i sutra predaja oružja, građani dosad donijeli više od 78.000 komada


Mjesec dana je prošlo od početka akcije "Predaj oružje" u Srbiji. Bojana Otović Pjanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije rekla je da građani oružje mogu predati još danas i sutra.

Otović Pjanovićeva navodi da su od početka akcije predata 78.103 komada oružja, od čega je 57.651 komad oružja, a 20.451 komad minsko-eksplozivnih sredstava.

Dodala je da je predat i 2.692.641 komad municije.

- Ako sagledamo prosjek za ovih mjesec dana, rekla bih da je, s obzirom da je dan prije toga, 5. juna, predato 68.301 komad oružja, da smo u ovom pretposljednjem danu dostigli najveći broj komada predatog oružja, a to je 10.000 - rekla je Otović Pjanovićeva.

Podsjetila je da građani oružje mogu predati bez ikakve krivične odgovornosti, bez potrebe da se legitimišu i ostavljanja podataka o sebi i dokazuju porijeklo oružja.

Osim toga, kako je dodala, građani mogu da pozovu policijske službenike na adresu i tako predaju oružje.

Napomenula je da je jedina razlika u vezi sa oružjem koje je ostalo u posjedu nakon smrti vlasnika i objasnila da u tom slučaju građani moraju da ostave podatke.

- Zakonski rok je 45 dana da se oružje preda po posljednjoj adresi prebivališta vlasnika tog oružja. To građani nisu učinili, što se pokazalo u ovom postupku legalizacije. Jedino ti građani moraju ostaviti svoje podatke, zato što se oružje ostavlja u najbližoj policijskoj stanici na čuvanje - objasnila je Otović Pjanovićeva za RTS.

Istakla je da građani ne moraju da brinu i da se to oružje čuva u skladu sa svim propisima.

Otović Pjanovićeva je istakla da, prema posljednjim informacijama kojima raspolaže, rok za predaju oružja neće biti produžen.

Tanjug


 

online