NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosmet :: zoricakusmuk.info ::

NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosmet


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa uputiti dodatnih 700 vojnika na Kosovo. Pored toga još jedan bataljon biće spreman za slanje ako za to bude potrebe, dodao je on.

- Snage NATO na Kosovu će preduzeti sve neophodne korake kako bismo osigurali bezbjednost čitavog stanovništva pokrajine. Alijansa će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i podići nivo gotovosti još jednog bataljona da bi on mogao da bude upućen ako za to bude potrebe - rekao je šef NATO na pres konferenciji u Oslu.

Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je prethodno da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama KFOR-a.

- NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo. NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti - navodi se u objavi Komande združenih snaga na Tviteru.

Dodatnom multinacionalnom bataljonu rezervnih snaga naređeno je da smanji status pripravnosti za raspoređivanje sa 14 na sedam dana, kako bi bili spremni da pojačaju Kfor ako bude potrebno, piše u objavi.

U objavi se dodaje da je "raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu razborita mjera da se obezbijedi da Kfor ima sposobnosti koje su mu potrebne da održi bezbjednost u skladu sa mandatom dobijenim od Savjeta bezbjednosti UN".

- Nasilje mora da prestane i sve strane moraju prestati da preduzimaju radnje koje podrivaju mir u svim zajednicama na Kosovu - saopštio je komandant Komande združenih snaga u Napulju admiral Stjuart Manč.

Iz Komande NATO-a u Napulju naveli su da pažljivo prate situaciju na Kosovu i Metohiji i poručili da će nastaviti koordinaciju sa Kforom kako bi osigurali da Kfor raspolaže svim potrebnim snagama i mogućnostima da nepristrasno osigura bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine.

Pripadnici Kfora su danas popodne počeli razvlačenje bodljikave žice oko opštinskih zgrada u kojima su, uprkos zahtjevu tamošnjih Srba, i dalje stacionirani pripadnici ROSU jedinice.

Tanjug


 

online