U Srbiji počela proizvodnja lijeka protiv multipla skleroze :: zoricakusmuk.info ::

U Srbiji počela proizvodnja lijeka protiv multipla skleroze


U Srbiji je počela proizvodnja prvog inovativnog lijeka Corpos, za liječenje pacijenata oboljelih od multipla skleroze (MS).

Upitanju je revolucionarni lek koji će značajno promeniti tok bolesti i unaprediti kvalitet života obolelih.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović obišla je u Vršcu zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić kompaniju “Hemofarm” i upoznala se sa proizvodnjom inovativnog lijeka Corpos.

Lijek Corpos dostupan je i pacijentima i Srbiji koji su oboljeli od multiple skleroze (MS) zahvaljujući saradnji farmaceutske kompanije “Hemofarm” i najvećom biotehnološkom kompanijom “Roche”.

Ovom obilasku pored ministarke i premijerke prisustvovali su i NJ. E. Anke Konrad, ambasadorka SR Nemačke u Srbiji, Aleksandar Milošević, državni sekretar i Dragana Vujičić, pomoćnica ministra pri Ministarstvu zdravlja, prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prof. dr Jelena Drulović, sa Instituta za neurologiju, Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, Vesna Savić, direktorka udruženja pacijenata MS Srbija, Aleksandra Vidaković Lazić, ispred kompanije Roche, kao i Ronald Zeliger, generalni direktor kompanije Hemofarm.

Predstavljena je automatizovana proizvodnja

Oni su obišli Centar za pakovanje, a ovaj obilazak vodila je Svetlana Kalinić, rukovodilac Centra za pakovanje. Ovom prilikom, predstavljena je automatizovana proizvodnja, i posetiocima je objašnjeno kako je završena digitalizacija čitavog ovog dela proizvodnje.

– U Srbiji je počela proizvodnja prvog inovativnog lijeka Corpos, za liječenje pacijenata oboljelih od MS, a proizvodnja je počela u kompaniji “Hemofarm” zajedno sa najvećom biotehnološkom kompanijom na svetu “Roche”. Corpos je revolucionarni lijek koji će značajno promijeniti tok bolesti i unaprijediti kvalitet života oboljelih od MS – izjavila je predsjednica Vlade.

Brnabić je rekla da je budžet Vlade Srbije za 10 godina uvećan 33 puta za liječenje pacijenata obolelih od retkih bolesti.

Pregovori i o široj proizvodnji drugih inovativnih lijekova

Ona je navela da se pregovara sa kompanijom “Hemofarm” i o široj proizvodnji drugih inovativnih lijekova u Srbiji i da je za posljednje 4 godine učetvorostručen broj pacijenata oboljelih od MS koji se liječe na račun RFZO, dodavši da ih je 2019. godine bilo 1.000, a 2023. u Srbiji živi 4.000 pacijenata. koji boluju od MS.

Uslijedila je šetnja u okviru fabričkog kruga zgrade kvaliteta, kao i obraćanja generalnog direktora kompanije “Hemofarm”, ambasadorke Njemačke u Srbiji, i predsednice Vlade Republike Srbije, a nakon obraćanja i radni sastanak sa generalnim direktorom kompanije, prenosi Blic.

Nakon sastanka, ministarka dr Begović u pratnji Ronalda Zeligera, generalniog adirektora kompanije “Hemofarm” obišla je dio ove fabrike gde se pune ampule i gde su ministarki predstavljena automatizovana postrojenja ove kompanije.

Srpska Info

 

online